Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

De wijnfles

Afhankelijk van waar de wijn komt, zal deze in verschillende types flessen gebotteld worden. Wij sommen de voornaamste hier voor u op.

De Bordeaux-fles

Deze fles is duidelijke te herkennen aan zijn strakke, recht vorm met echte stevige schouders. Het onstaan van deze fles vinden we in de negentiende eeuw en is nu de standaard vorm voor zowel de rode als witte Bordeaux wijn. Ook andere wijnen uit de hele wereld gebruiken dit type fles. De inhoud van de fles varieert van 0.7 to 0.75 liter. De witte Bordeaux wijnen worden in blanke en de rode Bordeaux wijnen in groene flessen gebotteld.

De Bourgogne-fles

In tegenstelling tot de Bordeaux-fles, heeft de Bourgogne afhangende schouders. Hierdoor krijgt de wijn een iets gemoedelijkere, vriendelijkere aanblik. (Wat je dan ook in deze wijnen terugvindt) De Bourgogne-fles wordt vaak ook voor Beaujolais gebruikt. De witte Bourgogne wordt in zowel blanke als groene flessen gebotteld. De rode enkel  in groene flessen.


De Loire-fles

De fles ligt qua vorm tussen de Bourgogne-fles en de Alsace-fles. Net als de Bourgogne-fles heeft hij ook afhangende schouders. De fles is echter iets smaller waardoor hij ook wat van de Alsace-fles weg heeft.
De Alsace-fles

De Alsace-fles of Flûte d'Alsace is een slanke groene fles die geleidelijk vernauwd naar de hals toe. Ze wordt in de Elzas door haast alle wijnbouwers gebruikt en ook in andere wijnstreken in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland wordt wijn vaak op deze flessen gedaan.De Rijn- en Moezel-flessen

Deze zijn in vorm vrijwel gelijk aan de Alsace-fles: een lang en slank uiterlijk. Hoewel deze meestal vrijwel gelijk van vorm zijn kan je ze meestal herkennen aan haar bruine kleur.

Champagne-fles

De Champagne-fles is van vorm vrijwel gelijk met de Bourgogne-fles. Alleen is deze in dikker glas uitgewerkt om te weerstaan aan de hoge druk binnenin. Ook voor andere sprankelende wijnen wordt deze fles gebruikt.
Languedoc-fles

De Lanquedoc-Fles is een korte dikke fles speciaal gemaakt voor de betere vin délimité de qualité supérieure en appelation contrôlée wijnen uit deze streek.

Bocksbeutel

De bocksbeutel is een lage, ronde fles die in het Duitse wijngebied Franken gebruikt wordt. Het is een onhandige platte fles die niet in de gangbare wijnrekken stapelbaar is. Oorspronkelijk hadden alle wijnflessen een uivorm.

Reacties

Reageer!

© 2004-2023 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 29 maart 2023 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/artikels/de_wijnfles.htm