Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Druivenrassen

Alvorens je over specifieke wijnen (Pinot Noir, Merlot,...) kan praten moet je zeker iets weten over de druiven waarvan ze gemaakt worden. Slechts enkele, de zogenaamde nobele rassen, zijn geschikt om topwijn van te maken. Hier geven wij een kort overzicht van enkele van de belangrijkste druivenrassen. (Dit is slechts een kort overzicht, in de sectie "druivenrassen" vindt u een meer uitgebreid overzicht)

Rode wijn

Cabarnet Sauvignon
De Cabernet Sauvignon was oorspronkelijk een typische Bordeaux druif, maar groeit nu ook in de Loire vallei, in Languedoc Roussillon, de Provence en in de Zuid West streek.

De Cabarnet Sauvignon bevat veel taninnes die veelal aanleiding geven tot goede bewaarwijnen. Afhankelijk van waar de ranken worden gekweekt kunnen zij naar cassis en zwarte bessen of zwarte kers en rode bessen ruiken. Groene pepers, asperge en rabarber zijn de gemeenschappelijke eigenschappen die naar boven komen na het proeven van een Cabarnet die gemaakt is van nog niet helemaal rijpe druiven. Een beetje van dit karakter wordt door de meeste mensen als aangenaam ervaren. Echter, teveel wordt al snel afgestraft door een negatieve beoordeling van de wijn.

Barbera
Dit is een Italiaanse variëteit met een "teerachtige" geur en een middellange body. De wijnen van de Barbera-druif zijn vrij zwaar en vaak geschikt om op te leggen. Er zijn echter ook heerlijke en betaalbare soorten die voor direct gebruik geschikt zijn.

Cabarnet Franc
Cabernet Franc wordt voornamelijk geteeld in de Bordeaux streek. In Pomerol en Saint Emilion staat de druif bekend als “Bouchet”. Deze druivensoort komt ook voor in de Madiran wijngaarden als "Bouchy". Verder naar het noorden, in de Loire vallei en, in het bijzonder in Touraine en Saumur wordt de naam “Breton” gebruikt.

Cabernet Franc is een druivensoort van kleine trossen met donkere druifjes. De wijnboeren werken graag met deze wijnstok, want hij is niet veeleisend en doet het goed op elke grondsoort.

De Cabernet Franc wijn, evenals de Cabernet Sauvignon wijn, heeft een heldere en levendige kleur en draagt de aroma’s van aardbeien en moerbeibessen bij zich. Echter, omdat de wijn wat minder geparfumeerd en gestructureerd is, wordt deze dikwijls samengevoegd met andere wijnsoorten.

Gamay
Gamay is de enige druif die wordt gebruikt bij de productie van Beaujolais wijn. De naam is afkomstig van een gehucht bij Puligny-Montrachet in Bourgondië. Hij heeft zich perfect aangepast aan de granietachtige bodem van de Beaujolais streek.

Gamay brengt blauwe druiven voort met wit sap, zacht en fruitig. De wijn kan jong gedronken worden

Grenache
Overgekomen uit Spanje, groeit de Grenache in de Rhône Vallei en in de Languedoc-Roussillon streek. Deze druif is zeer gesteld op zonlicht.

De zoete druiven geven een mooi gekleurde wijn met een flink alcoholgehalte. Vroeger werden de zuivere Grenache wijnen gewaardeerd, die een gehalte van 17% alcohol konden bereiken. Tegenwoordig wordt de Grenache vermengd met Syrah en Mourvèdre.

Merlot
Merlot is ook zo’n karakteristieke Bordeaux druivensoort, behorend tot de Cabernet familie. Het is een gevoelige druif, die niet van droogte en niet van kou houdt.

De Merlot geeft een rijkgekleurde wijn, stevig en toch zacht. Merlot komt snel tot rijpheid. Het is de perfecte druif om te combineren met de Cabernets.

Syrah
De Syrah, vaak ook Serine genoemd, is waarschijnlijk in het zuiden van Frankrijk terechtgekomen vanuit het gebied van Syracuse door de Romeinen. Deze druif is de belangrijkste soort in het noorden van de Rhône Vallei en ontwikkelt zich verder in de zuidelijke wijngaarden van Frankrijk. Hij ontwikkelt zich goed op arme grond en in een heet klimaat.

De wijn is krachtig, rijk en zeer kleurig met aroma’s van peper, viooltjes of frambozen, afhankelijk van de grondsoort.

Pinot Noir
Pinot Noir is bijzonder populair in Bourgondië. De druiven zijn klein en bevinden zich dicht tegen de steel van de tros. Hun sap is zoet en kleurloos. Het zijn de kleurstoffen van de schil die oplossen in het sap en daarmee de wijn zijn glansrijke kleur geven. De geuren doen denken aan zomerfruit.

Pinot Noir komt ook voor in de samenstelling van de Jura en Elzasser wijnen evenals in rosé wijnen van Sancerre.

Pinot Noir trossen lijken op een pijnboomappel, vandaar de naam "pinot".

Witte Wijn

Chardonnay
Chardonnay is de beroemdste druivensoort ter wereld. Eeuwenlang was het de enige druif voor de productie van witte Bourgogne wijnen. Het is ook een van de hoofdbestanddelen van Champagne. In dat gebied wordt de wijn, die uitsluitend van de Chardonnay wordt gemaakt, "Blanc de Blanc" genoemd.

De druiven zijn goudglanzend van kleur. Chardonnay levert de beste witte wijnen op, stevig en toch delicaat, traditioneel met een droog karakter. Afhankelijk van hun oorsprong, kunnen sommige van deze wijnen meerdere jaren worden bewaard.

Chenin Blanc
Chenin Blanc, ook wel Pineau de la Loire genaamd, is de druivensoort die de grote witte wijnen van Anjou en Touraine voortbrengt. Er bestaat echter geen enkel verband met de druiven van de Pinot familie.

Chenin Blanc is wordt gebruikt voor zowel droge als zoete wijnen. Hij wordt onderworpen aan adellijke rotting en wordt daarom zo laat mogelijk geoogst, soms pas in november. De wijnen van de Chenin Blanc, zoals Vouvray en Saumur worden mooier met de jaren.

Gewurztraminer
Deze roodachtig-gele druif komt in de hele Elsas voor en is van oorsprong afkomstig uit Griekenland en via Zuid-Tirol in de Elzas en Duitsland gekomen. Deze druivensoort wordt tegenwoordig geoogst in onder andere de Elzas, Duitsland, Spanje, Hongarije, Macedonië, Griekenland, Oostenrijk, Italië, USA, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika en zorgt voor goudgele exotische wijnen met een uitgesproken soms muscaatachtige smaak. De typische rozengeur en lange afdronk is meestal in droge, pittige wijn te vinden, maar ook heerlijke dessertwijnen. In Hongarije heet deze druif Tramini.

Riesling
Volgens de Franse appellation wetten mag hij enkel en alleen worden verbouwd in de Elsas. Hij zorgt hier voor een hele reeks verschillende wijnen, waarvan de goudkleurige Riesling met zijn bloemen en honing bouquet de bekendste is. In duitsland komt deze druif op de tweede plaats na de Müller Thurgau en is al te vinden sinds 1477. In de 16e en 17e eeuw is hij over geheel Duitsland verspreid.

Sauvignon
De Sauvignon Blanc is een van de beste Franse druivensoorten. Sauvignon Blanc geeft wijnen een grazig karakter met aroma’s van mineralen en meloen.

Sémillon Blanc
De Sémillon Blanc groeit voornamelijk in de Bordeaux streek en de Zuid West streek. De wijnboeren voegen hem toe aan de Sauvignon en Muscadelle druiven in de bereiding van Sauternes en Graves.

De Sémillon produceert een levendige en droge witte wijn. Uit de Sémillon Blanc worden echter ook uitstekende zoete witte wijnen gemaakt, want de druiven zijn zeer zoet en hebben een lage zuurgraad. Zoals de Muscadelle worden ook deze druiven snel aangedaan door adellijke rotting.

Muscadelle
Muscadelle is een witte Bordeaux druif. Hij wordt gecombineerd met de Sauvignon en de Sémillon in de Graves wijnen en in de overal beroemde Sauternes.

Muscadelle rijpt zeer snel en de druiven worden snel aangedaan door adellijke rotting, waardoor een zeer uitgesproken smaak ontstaat.Reacties

Reageer!

© 2004-2023 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 03 december 2023 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/artikels/druivenrassen.htm