Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Het Duitse wijnetiket

Hieronder geven wij een overzicht van de indeling van Duitse wijnetiketten.

Qualitätswein mit Prädikat
Dit is de hoogste categorie. Je vind ze dan ook enkel terug op de beste flessen. Het Prädikat wordt enkel verstrekt als het natuurlijke suikergehalte van de druiven een bepaalde wettelijke grens overschreden heeft. Deze waardering heeft alles te maken met de noordelijke ligging van de meeste Duitse wijngaarden. Door deze noordelijke ligging zijn rijpe druiven met veel suiker relatief zeldzaam. Men onderscheidt volgende predikaten:
  1. Kabinett
  2. Spätlese
  3. Auslese
  4. Beerenauslese
  5. Trockenbeerenauslese
De eerste drie termen kunnen zowel zoet als droog zijn, de laatste twee daarentegen staan altijd voor zoete tot zeer zoete wijn.

Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete
Wijnen met dit label komen uit een specifiek gebied, waarvan de Duitse wijnwet er dertien onderscheidt. De druiven bevatten meestal minder suiker dan de Prädikatswijnen. De term wordt overigens vaak afgekort to "QbA".

Qualitätswein garantierten Ursprungslage
Deze categorie bestaat nog niet zo lang en mag op het etiket vermeld worden als de wijn voor 100 procent uit het vermelde gebied komt. Bij de andere kwaliteitswijnen is dit slechts 85 procent.

Classic
Classic staat voor relatief droge wijnen. De naam van de wijngaard wordt nooit vermeld.

Selection
Het niveau van deze, ook relatief droge, wijn is iets hoger dan die van een Classic wijn. De druiven komen van één enkele wijngaard.

Landwein
Deze categorie is vergelijkbaar met de Franse Vin de Pays en bestaat pas sinds 1982. Hij komt uit twintig gebied die samen heel Duitsland bedekken.

Deutscher Tafelwein
Tafelwein is de meest eenvoudige wijn.

Gerelateerde artikels:
Het Franse wijnetiket
Het Italiaanse wijnetiket
Het Portugese wijnetiket
Het Spaanse wijnetiket


Reacties

Reageer!

© 2004-2024 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 27 juli 2024 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/artikels/het_duitse_wijn_etiket.htm