Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Hoe wijn bewaren?

Na het transport is de wijn aan een kleine rustperiode toe. Hoe lang dit moet is afhankelijk van het type wijn. Door het transport wordt het evenwicht van de wijn verstoord, waardoor zijn karakter niet tot zijn trekken komt. Laat wijn dus bij voorkeur (minstens) drie weken rusten voor je hem openmaakt.

Waar?
Wijn is een drank die evolueert door een aantal jaren in de fles door te brengen. Het is daarom van groot belang de juiste locatie te kiezen voor het bewaren ervan. Hou daarvoor vooral rekening met volgende factoren.
  • Gesloten, donkere ruimte. 
  • Geen trillingen.
  • Geen tocht, maar wel ventilatie.
  • Vochtigheidsgraad van 75%.
  • Een constante temperatuur tussen de 7C en 20C.
In tegenstelling tot wat je soms ziet in de supermarkt dient wijn liggend bewaard te worden. Zo voorkom je dat de kurk uitdroogt en krimpt, waardoor lucht naar binnen kan komen.

Zorg altijd dat je wijnkelder voldoende plaats heeft om je huidige gebruik te herbergen. Ervaring leert dat een wijnkelder na verloop van tijd altijd te klein wordt. Hou hier rekening mee.

Voor u lukraak flessen begint te stapelen, denkt u best even na over een manier om de wijn te catalogiseren. Witte en rode wijn gescheiden (rode wijn liefst bovenaan, omdat het daar iets warmer is), en de flessen die het minst lang bewaart moeten worden het eenvoudigst bereikbaar. Zo hoef je de flessen die lang bewaart moeten worden niet te storen in hun rijpingsproces.

Om alles af te hebben dien je best gebruik te maken van een maxima-minima thermometer en een vochtigheidsmeter. Zo kan je ten allen tijde fouten corrigeren.

Reacties

Reageer!

w v dijkhuizenhoe lang kan je een geopende fles bewaren van rode wijn

StevenIk ga er meestal vanuit dat het beste er na 2 dagen af is.

Het hangt ook af van hoe leeg/vol de fles nog is als je 'm wegzet. Als er nog maar een "klutske" inzit giet je 'm beter weg, want er is dan zo veel lucht in de fles dat ie onmiddelijk oxideert.

Peter van OpbergenW v dijkhuizen vraagt hoe lang je een geopende fles kunt bewaren. Regelmatig houdt ik een halve fles rode wijn over. Deze doe ik onder de Vacuvin, zodat die na een week soms zelf langer, nog goed te drinken is. Dan hoef ik niet iedere keer dezelfde wijn te drinken.
Vriendelijke groet,
Peter.


© 2004-2023 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 29 maart 2023 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/artikels/hoe_wijn_bewaren.htm