Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Pelee Island

Pelee Island is een van de meest zuidelijk gelegen appellations van Canada. De bodem bestaat uit klei en kalksteen. De beste wijngaarden vinden we in het centrum van het eiland waar de diepere gronden het volledig ontwikkelen van de wortels verzekeren. Onderaan de meeste wijngaarden vinden we dreinagepijpen waarlangs het overtollige water kan wegvloeien. Het water wordt in een speciaal dijkensysteem geleid, waarlangs het in (zeldzame) tijden van droogte in omgekeerde richting terug naar de akkers kan worden gepompt.

De hoge winden die over het meer geblazen worden zorgen ervoor dat de juiste vochtigheidsgraad bewaart wordt en beschermt de wijngaarden tegen schimmels.

Op Pelee Island worden volgende druivenrassen gebruikt: Wit: Chardonnay, Gewurztraminer, Riesling, Sauvignon Blanc, Vidal, Pinot Gris en Seyval Blanc; Rood: Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Baco Noir, Shiraz, Tempranillo, Chambercinen Gamay, Zweigelt.

In Canada is het symbool voor kwaliteitswijn de de VQA, Vintners Quality Alliance. Het is vergelijkbaar met de systemen in Frankrijk (AOC), ItaliŽ (DOC) en Duitsland (QmP) en garandeerd de consument dat hij wijn van goede kwaliteit in handen heeft.

Het label wordt door verscheidene instanties gecontroleerd. In Ontario is dat de VQA Ontario, in British Columbia door het British Columbia Wine Institute. Ontario en British Columbia zijn de enige twee provincies die het label mogen gebruiken.

De wijnen moeten zich ook aan enkele algemene regels houden:
  • De wijn moet vervaardigd worden van nobele Europese druivenrassen. (Bijvoorbeeld: Cabarnet Sauvignon, Chardonnay, Pinot, Riesling,...)
  • De wijn moet een minimum aan suiker hebben.
  • Indien op het etiket Cru of Estate Bottled vermeld wordt, betekent het label VQA dat 100% van de druiven uit deze wijngaard komen.

Deze regels worden gecontrolleerd door een team van experts op blinde proeverijen.


© 2004-2023 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 07 juni 2023 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnstreken/Canada/peleeisland.htm