Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Rioja

De Rioja is tot hiertoe de enige streek die de DOCA (zie: Het spaanse wijnetiket) toegeweze kreeg. De regio kent nog eens drie subregio's:

  • Rioja Baja - 40%.
  • Rioja Alta - 40%.
  • Rioja Alavesa - 20%.

De totale oppervlakte bedraagt iets meer dan 57.000 hectare. Het gebied wordt beschermd door het Cordillera Cantábriagebergte. Belangrijke voor Rioja is de nabijheid van de rivier de Ebro. De zomers zijn erg warm, en dat tot een stuk in de herfst. De winters zijn mild. Men vindt er wijngaarden tot een hoogte van 700 meter. De jaarlijkse gemiddelde hoeveelheid neerslag is 500mm in de Rioja Alta en 200mm in de Rioja Baja.

De bodem is rijk aan kalk en klei. In de Rioja Baja vinden we ook ijzer in de bodem. De gebieden rond de rivier zijn zeer vruchtbaar doordat de Ebro regelmatig buiten zijn oevers getreden is en vruchtbare afzettingen heeft achtergelaten.

Voor rode en rosé wijnen wordt gebruik gemaakt van Garnacha, Tempranillo, Graciano, Mazuela, Cabernet-sauvignon en Merlot; voor witte wijnen van Viura, Garnacha blanca, Malvasia, Chardonnay en Sauvignon-blanc.

Er gelden volgende regels:

  • Alleen rode, rosé en witte wijn.
  • Alleen wijn van speciaal benoemde regio's ten oosten van Haro en ten westen van Alfaro: Rioja Baja 40%, Rioja Alta 40%, Rioja Alavesa 20%.
  • De productie mag maximaal 50 hectoliter per hectare bedragen

© 2004-2024 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 16 juni 2024 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnstreken/Spanje/rioja.htm