Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Soms zie je op een fles graden staan, soms een percentage. Wat is het verschil?

Er is een wezenlijk verschil tussen beiden. Graden, volledig ‘Graden plato’, staat eigenlijk voor de hoeveelheid restsuiker, waar het alcoholpercentage gewoon staat voor de hoeveelheid alcohol die aanwezig is.

Het meten van het aantal graden gebeurt met de saccharometer. Dit is een instrument om de dichtheid van een vloeistof te bepalen bij 20ºC. Deze meting is gebaseerd op het vlotterprincipe, waarbij het suikergehalte rechtstreeks in gewichtspercenten wordt aangegeven. Wanneer er bvb 12° staat wil dit zeggen dat bij 100 gram bij 20°C de substantie nog 12 gram suiker bevat.

Het alcoholpercentage daarentegen is gewoon het aantal milliliters alcohol per 100 ml substantie. Dus, wanneer er staat 12% vol. wil dit zeggen dat er per 100 milliliter 12 milliliter alcohol aanwezig is.Reacties

Reageer!

IsabelleHoe zit dat dan in andere talen? De Fransen spreken van 'degrés' maar de Engelsen van 'per cent'. Is dat dan niet hetzelfde? Bv. een sherry van 15% by vol. Hoe zeggen de Fransen dat en hoe de Engelsen? Dank u!

josIk maak zelf af en toe wijn en vraag mij nu af wat de alcoholpercentage is als men met het vlotterprincipe aangeeft wat de restsuiker is zoals in jullie voorbeeld?

Julius BruyndonxIk heb nog nooit een vermelding in graden Plato op een wijnetiket zien staan. Hebt u daar Europese voorbeelden van? Ik citeer ondertussen uit Lambrechts (1984: 85)* "... de meest gebruikte manier om de alcoholconcentratie weer te geven is (de uitdrukking) in volumeprocenten, ook nog genoemd Gay-Lussac graden of kortweg alcoholgraden (....) De wetenschappelijke afkorting is vol %. Andere uitdrukkingen voor de alcoholconcentratie in het decimaal stelsel zijn massa alcohol in massa product of of ook nog genoemd gewichtsprocenten, wetenschappelijke afkorting %. (... ) De enige gebruikte uitdrukking in het wijnbedrijf is deze in vol %. * Jac. Lambrechts, Wijnen zelf maken, Antwerpen: Helios.


© 2004-2023 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 25 maart 2023 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnvragen/alcoholpercentage_graden_plato.htm