Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Wat is een oenoloog?

Een oenoloog, of vinoloog, is een gediplomeerd wijnproever en kenner. Onder andere in Frankrijk kan je vinologie ofte wijnkunde studeren aan verscheidene universiteiten. Een oenoloog is iemand die op alle gebieden in de wijnwereld thuis is, en op een volleerde manier wijn kan maken. Het woord zelf komt van oinos, het Griekse woord voor wijn.

Reacties

Reageer!

jefkeEen oenoloog is geen wijnproever, hoewel hij het proeven van wijn zeker bij zijn activiteiten gebruikt, maar een wijnmaker. Hij bepaalt bijvoorbeeld wanneer er moet geoogst worden, wanneer men de gisting laat beginnen of eindigen, welke vaten gebruikt worden bij de uiteindelijke samenstelling van de wijn... Een oenoloog zou beledigd zijn indien hij hoorde dat u hem als 'wijnproever' bestempelt!!!

Wim Rousseau'Vinoloog' is een in Nederland erkend diploma voor wijnproever en -kenner. 'Oenoloog' is in Frankrijk een titularis van een DNO of Dipl˘me Nationale d'Oenologie, examen dat afgelegd wordt na een tweejarige universitaire studie die pas kan aangevat worden nadat men eerdere studies in wijnbouw, chemie of landbouw tot een goed eind gebracht heeft (Master-opleiding). In andere wijnlanden bestaan gelijkaardige universitaire opleidingen. De opleiding omvat vooral veel chemie.

Pieterlatijnse benaming voor wijnkenner

SvenHelo,
ik ben voor mijn eindwerk op school op zoek naar een Vlaamse of Nederlandse Oenoloog.
Kan iemand me helpen aub.
Mail dan naar:
DeWarpy@hotmail.com

jan-willemhallo, ik ben op zoek naar een internationale opleiding in frankrijk voor vinologie. Ik heb laats er iets over gelezen in de PersWijn maar ben die kwijt. weet iemand toevallig de site's van die universiteiten mail dat dan aub naar rackwitsz@gmail.com

mvg

jan-willem

Juan QuilodranWeet iemand of je in Nederland een opleiding tot oenoloog kan worden gevolgd? Ik heb in Argentin´e, Patagonie, naast "bodegas del fin del mundo" 6 hectare Malbec, net geplant. Nog drie jaar en ... moet gebeuren.
Wijn maken, dat is mijn doel.
Kan me iemand helpen?

siellbedankt nu kan ik mijn schoolwerk doen


© 2004-2023 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 25 maart 2023 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnvragen/wat_is_een_oenoloog.htm