Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Wat is het Governo-systeem?

Als we spreken over Governo-systeem onderscheiden we twee technieken, met name de klassieke en de moderne methode.

Het klassieke Governo-systeem
Governo is een vinificatietechniek waarbij men de eerst geplukte druiven (10 à 15% van de oogst) laat drogen op matten in de zon. Deze ingedroogde druiven worden nadien toegevoegd aan wijn die juist uitgegist is. Op deze wijze ontstaat dus een tweede gisting. Door deze methode wordt de wijn vroeger drinkbaar en kan hij in de maand april/mei van het volgende jaar al gedronken worden. Door deze methode is de wijn ook veel stabieler en zachter.

In het verleden werd voor deze toevoeging Colorino druiven gebruikt. Deze druiven ziet men echter niet zo vaak meer. Ook zijn de deskundigen het nog steeds niet ens of deze methoe nu juist geschikt is voor jong te drinken wijn of voor bewaarwijnen. Omdat de tweede gisting in het koele seizoen (winter) plaatsvindt verloopt het procédé tamelijk langzaam. Door dat langzame proces krijgt de wijn toch wat extra bagage mee.

Het moderne Governo-systeem
Op dit moment gebruikt men voor de moderne Governo geconcentreerde most in plaats van ingedroogde druiven. Het wordt gebruikt als alternatief voor de in heel Italië verboden chaptilisatie. Meestal komt deze most uit het zonovergoten Zuid-Italië. Echter, in de chiantigebieden Chianti Classico, Rufina en Colli Fiorentini is alleen most uit eigen herkomstgebied toegestaan. Deze methode is niet altijd beter dan chaptalisatie omdat most met te weinig suikers vaak een té zure smaak heeft.Reacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 19 januari 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnvragen/wat_is_het_governo-systeem.htm