Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Wat is nobele rotting?

Nobele rotting is een verschijnsel dat optreed als de druif aangetast is met de botrytis cinerea. Deze sporenplant of schimmel tast de druiven aan waardoor deze grijs worden, gaan rimpelen en verschrompelen. In sommige gevallen is er sprake van grijze rotting, waardoor de druiven zoveel te lijden hebben dat de oogst wellicht mislukt. Echter, als men dit fenomeen nauwlettend in de gaten houdt, kan het vormen aannemen van de zogenaamde edele rotting.

De microscopisch kleine schimmel dringt in de vrucht. Dit zonder de schil aan te tasten of deze te laten barsten. Het sap wordt dus niet blootgesteld aan de lucht. Indien alles goed gaat verschrompeld de druif en verliest het een deel van zijn vocht. Door dit effect krijgt de druif verhoudingsgewijs een hoger suikergehalte en daalt de zuurtegraad.

Door het uitdrogen van de druif blijft er maar weinig sap over, waardoor er ook minder wijn wordt verkregen. Het eindresultaat van deze edele rotting is meestal een heel zoete, en doorgaans dure, wijn.


Gerelateerde vragen:
Wat is botrytis cinerea?


Reacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 19 januari 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnvragen/wat_is_nobele_rotting.htm