Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Wat is retsina?

Retsina is een rode of witte wijn, met een typische harssmaak.

Lang geleden, en vooral in Griekenland, verpakte men wijn in amforen. Aangezien amforen poreus zijn, werden zij langs de binnenzijde ingesmeerd met hars. Dit gaf natuurlijk een bijsmaak aan de wijn.

Tegenwoordig wordt deze smaak bewust toegevoegd aan de wijn. Hierdoor wordt de wijn beter houdbaar en hoeft er geen jaartal op de wijn. Retsina wordt voornamelijk gemaakt van roditis en savatiano druiven.

Reacties

Reageer!

PieterRetsina is een Griekse witte wijn met een enorm typerende smaak die ontstaat door het vrijkomen van (hout)harsen uit de vaten die ginder gebruikt worden voor de rijping van de wijn.

louisWat Pieter schrijft is niet waar.
De hars wordt aan de most toegevoegd.
Deze hars wordt verkregen door pijnbomen af te tappen.
Vorige week ben ik in Griekenland geweest in de landstreek Chalkidiki. (9mei 2006)
Daar zie je aan honderden pijnbomen een plastic zak hangen.
De opgevangen hars gebruikt men voor de bereiding van Retsinawijn.

blondyJe moet er van houden... Ik vind deze wijn totaal geen aanrader. Waar schenk je dit bij zonder de smaak van de maaltijd te bederven.

liesbethwitte wijn met de harssmaak (pijnbmen)
het is in griekeland 1 van de nationale dranken

Yiannis (silenos-wines)Het is inderdaad niet waar wat Pieter schrijft maar is de visie van Louis juist! Er is bij de huidige wijnboeren en bewustwording geweest en hebben ze ingezien dat ze jaren hebben blijven trappelen waar ze stonden. En zodoende is de Griekse wijn in een diep dal geweest, huidig is daar erg veel verandering in gekomen en gelukkig maar. Nu is er zelfs een heropwaardering aan de gang wat de Retsina betreft. Er is een nieuwe Retsina die het verdomd goed doet in binnen en buitenland. Vraag maar eens na waar je wijn koopt of ze reeds een Retinitis hebben. Dit is de nieuwe (herontdekte) Retsina, hij is milder van smaak en bijna uitsluitend gemaakt van de roditisdruif. Om Liesbeth eventjes te helpen het is inderdaad waar dat de retsina de dag van vandaag erg populair is in Griekenland en dit wel bij de jeugd!!! Zij mixen die met cola, schweppes,fanta,.... Maar probeer ook eens een andere lekkere typisch Griekse wijn die gemaakt is door enkel maar Griekse druiven en sta versteld door hun kwaliteit!


© 2004-2023 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 25 maart 2023 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnvragen/wat_is_retsina.htm