Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Wat is tannine?

Tannine is looizuur. Het is een stof die voorkomt in de schillen, steeltjes en pitten van druiven.  Tannine komt echter niet alleen van steeltjes ed, maar ook uit eikenhouten vaten, en soms wordt het kunstmatig toegevoegd.

Tannines fungeren als conserveermiddel en zijn daarom een belangrijk ingrediŽnt, wil men een wijn langere tijd laten rijpen. Door een overmaat aan tannine krijgt een wijn iets hards en droogs. Maar mooie rijpe tannines dragen bij aan de essentiŽle, bevredigende 'stuctuur' van de wijn in de mond.


Gerelateerde artikels:
Hoe proef ik?


Reacties

Reageer!

Wim RousseauTannines zijn complexe molecules die ketens kunnen vormen. Ze reageren met eiwitten, vandaar de naam looizuren: in de leerlooierij worden ze gebruikt om eiwitresten van dierenhuiden te verwijderen. Hoe korter de keten, hoe reactiever en hoe aggressiever de tannines. Tannines uit pitjes zijn ruwer dan deze uit de schil. En naarmate de wijn rijpt, hoe langer de tannineketens worden en dus hoe 'zachter' de wijn. Bij stroeve tanninerijke wijnen wordt nogal eens kaas (=eiwit!) geserveerd om het effect van de tannines in de mond wat te temperen.


© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 20 januari 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnvragen/wat_is_tannine.htm