Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Wat is terroir?

Terroir is een term uit de oenologie. De meest gangbare betekenis is dat men in de wijn de "bodem" kan proeven (Fr. terre = grond, bodem). Sommige wijnen geven zeer uitgesproken deze smaak weer. Meerdere kenners zijn ervan overtuigd dat het terroir de eerste eigenschap van goede wijn is. Het ligt aan de persoonlijke appreciatie van de wijnliefhebber of hij een uitgesproken terroir zal op prijs kunnen stellen, of dat hij het liever wat minder heeft. Bij sommige wijnen is de terroir zo uitgesproken dat een eerste indruk van de niet beslagen liefhebber zelfs zeer negatief kan zijn. Het is zoals met de geur van sommige kaassoorten: je kunt het op prijs stellen of niet, maar het maakt intrinsiek deel van uit van de kwaliteit.

Bron: Wikipedia

Reacties

Reageer!

jefkeMaar wat is terroir nu eigenlijk? De 'bodem' is een zeer onvolledige betekenis!!!!

katje2110Dacht dat ik ooit elders heb kunnen lezen dat terroir niet enkel de bodem is dat men proeft, maar een samenvattend begrip voor zowel de smaak dat de bodem aan druiven verleend inclusief het klimaat dat plaatselijke cultivatie be´nvloed? Kalkbodem op een perceel zorgt niet voor identieke druiven als kalkbodem op een ander perceel, al zijn de verschillen dan miss wel minimaal, maar toch nooit volkomen gelijk. Sommigen bevinden zich meer op voortdurend zonnig gebied, anderen worden dan vaak be´nvloedt daar ze gedijen op meer schaduwrijke plaatsen... dus terroir bevat meer dan enkel grond of bodem volgens mij.

OnnoTerroir is als ik het goed meen de invloeden van het micro-klimaat (oftewel zeer specifieke eigenschappen van het gebied) op de wijn.

Terroir geeft de wijn specifieke haar eigenschappen en karakter.

CyprinusWat je altijd hoort is dat "terroir" onvertaalbaar is. We moeten dus op onze hoede zijn, want dat betekent gewoon "we weten niet precies wat er bedoeld wordt". Om te beginnen is het nuttig te beseffen dat speciaal de Fransen er commercieel belang bij hebben dit concept te exploiteren. Verder moet er een onderscheid worden gemaakt tussen "fysiek terroir" en "terroir" in uitgebreide zin, "terroir 2" zeg maar. "Terroir 1" slaat op grond, ligging, hellingsgraad, zon, wind, neerslag, waterhuishouding enz. (Noteer dat de unieke en voorspelbare invloed van mineralen en dergelijke heel controversieel is. Verkoopt de wijnboer op die manier geen wilde gisten en oude vaten?) Het tweede "terroir" houdt rekening met de ingreep van de mens en omvat keuze van onderstam, dichtheid van aanplanting, snoei, groene oogst enz. Overweeg dat sommige wijnen die tot de wereldtop behoren (en zeker "terroir 2" vertonen), zoals de Grange van Penfolds, elk jaar uit verscheidene en telkens wisselende wijngaarden kunnen komen. "Terroir" moet als productkenmerk en verkoopsargument vergeleken worden met "artisanaal", "handgemaakt", "zeldzaam", "exclusief" en dergelijke. Het zit tussen de oren van de klant, maar er wordt veel geld mee verdiend.


© 2004-2023 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 25 maart 2023 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnvragen/wat_is_terroir.htm