Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

2004 - een jaar vol verassingen voor Duitse wijn.

Wie had dat gedacht! Ondanks een niet spectaculaire zomer was dit jaar, uitzicht op de wijnstokken, toch uitstekend te noemen. Voor hen was het warm genoeg. Er viel neerslag in de juiste hoeveelheid. Niet te veel, niet te weinig en dat op de juiste tijdstippen. Bij het rijpen van de druiven was het zonnig en men kan zelfs spreken van de ‘gouden oktobermaand’.

“Men kon echt proeven hoe de druiven van dag tot dag zoeter werden,”zo beschrijft Armin Göring, directeur van het Duits Wijninstituut (DWI), het rijpingsverloop. “Onze verwachtingen op een kwaliteitsvol 2004 werden meer dan ingelost en het rijtje van drie prachtige jaargangen (2001-2002-2003) wordt zo mooi voortgezet”, vat Armin Göring samen.

Dankzij de uitstekende gezondheidstoestand van de druiven, konden de wijnproducenten ondanks de tussentijdse regen en storm, in alle rust het optimale oogsttijdstip afwachten. Daarbij rekenen ze op het contrast tussen warme dagen en koele nachten, zodat het aroma mooi wordt ontwikkeld. Dit fenomeen maakt de Duitse wijnen zo fijn en fruitig. Op enkele topwijngaarden aan de Rijn, Main en Moezel na, waar nog tot midden november edelzoete wijnen van Riesling en andere rassen worden geoogst, is de pluk in Duitsland zo goed als rond.

Marktconforme hoeveelheid verwacht
Op het vlak van de hoeveelheid oogst zijn de producenten eveneens met deze jaargang zeer tevreden. Zoals Armin Göring toelicht: “De nationale hoeveelheid komt dit jaar uit op iets meer dan 10,5 mio hl, wat de wijnsector ten goede komt. Er werd in 2003 opmerkelijk minder geoogst, waardoor de kelders goed leeg zijn. De productie van 2004 kan weer aan de behoefte voldoen. Ook de wijnliefhebbers kunnen zich verder verheugen, want het ziet ernaar uit dat de prijzen stabiel blijven.

Een frisse fruitigheid domineert de wijnen
De eerste reeds vergiste wijnen laten zich op dit moment van een fruitige, elegante zijde zien met een frisse zuurgraad. Vergelijkingen met de stijl van 2002 blijven niet uit. Ook voor de rode wijnen heeft de lange rijpingstijd geloond. Ze presenteren zich gestructureerd en geconcentreerd in kleur. Armin Göring is er zeker van dat vele wijnen uit 2004 in de komende jaren voor positieve verrassingen zullen zorgen.

Eiswein bekroont de jaargang
In de vroege uurtjes van 10 december 2004 was het eindelijk zo ver, de eerste Eiswein kon geoogst worden. Een koel hogedrukgebied bracht de –7° die nodig is voor het bevriezen van het water in de druifjes. Ideaal zijn –10° tot –12°, want hoe lager de temperatuur hoe geconcentreerder de druivensuiker in de most die honingzoet uit de pers druppelt.

Dit jaar bleven op grond van de goede gezondheidsomstandigheden vele druiven in de wijngaarden voor Eisweinproductie hangen. De bereidheid tot het nemen van dit risico was gezien de gunstige omstandigheden hoger als gemiddeld, met positieve verkoopsvooruitzichten. Daarom werd de oogst 2004 in nagenoeg alle wijngebieden met Eisweinoogst bekroond.

Hoe zich de jaargang in elk wijnbouwgebied toont, vindt u in volgend overzicht.

Ahr
De koele temperaturen aan de Ahr en een rustige nazomer zorgde ervoor dat de oogst van de Spätburgunder, de belangrijkste druif in het gebied, pas in de derde oktoberweek werd aangevangen. De mostgewichten lagen tussen 85° en 95°. De wijnproducenten verwachten op grond van de fysiologische rijpheid en de fijngestructureerde zuren een wijn, die naast body en volheid ook veel fruit inhoud met gunstige bewaarvooruitzichten.

Baden
In Baden begon de algemene oogst begin oktober, maar liep wegens de wil om optimale kwaliteit te bereiken uit tot in november. De Badische-wijnen presenteren zich als fruitige, frisse alternatieven voor de krachtige 2003 wijnen.

Franken
De herfst van 2004 bracht de producenten in Franken een tevredenstellende hoeveelheid met hoge kwaliteit. Vooral bij de laatrijpende druivenrassen zoals Silvaner, de Burgunder-soorten en uiteraard de Riesling. De producenten spreken van een normale jaargang van relatieve late oogst en rekenen op mooi fruitige, harmonische wijnen. Een ideale pendant van het grootse jaar 2003.

Hessische Bergstraße
De wijnoogst aan de Hessische Bergstraße werd einde november afgesloten met een gemiddeld mostgewicht van 85° Oechsle. Voor de eerste keer bereikt het aandeel rode wijn 18%. De jonge witte wijnen vertonen veelzijdigheid in het aroma met een fruitige, elegante zuurstructuur.

Mittelrhein
Aan de Mittelrhein waren de omstandigheden van de late zomer zo gunstig, zodat een oogst van bovengemiddelde kwaliteit en hoeveelheid werd binnengehaald. Hoge mostgewichten en stabiele zuurgehaltes laten langlevende en markante wijnen verwachten en de lange rijpingsperiode beloofd interessante fruitaroma’s.

Mosel-Saar-Ruwer
Aan de Moezel, Saar en Ruwer worden levendige, fruitige, verleidelijke en daarbij nog lang houdbare wijnen verwacht. De wijnen zijn rijk aan aromastoffen en mineraliteit. Op grond van de levendige zuren biedt de jaargang 2004 optimale vooruitzichten voor edelzoete Rieslingwijnen.

Nahe
Aan de Nahe hadden de wijnproducenten met vorstschade, droogte, hevig onweer en hagel af te rekenen. Toch werden bij Riesling en de Burgunder-soorten topmostgewichten bereikt. Wijnen van goede kwaliteit met typische aroma’s en een zeer houdbare zuurstructuur zijn in aantocht.

Pfalz
In de Pfalz werd pas begin oktober met de hoofdoogst aangevangen. Producenten, die opbrengstdalende maatregelen namen, werden met fruitige, frisse en eveneens geconcentreerde wijnen beloond. De rode wijnen tonen een diepe kleur. Zowel Riesling, die rond de 95° Oechsle bezitten, als Spätbrugunder met hier en daar zelfs 100° Oechsle en meer, vallen op door een interessante aroma-intensiteit.

Rheingau
In de Rheingau startte de hoofdoogst in de tweede oktoberweek met relatief hoge opbrengsten. Opbrengstreducerende maatregelen zorgden bij alle soorten voor een mostgewichtstijging. De kleur van de rode druivensoorten en hun aroma waren merkelijk intensiever. De relatief droge oktober maand maakte het oogsten van Beeren- en Trockenbeerenauslese mogelijk.

Rheinhessen
In Rheinhessen kenden ze een oogst zonder al te veel stress. Dornfelder werd tot einde oktober geplukt. De Rieslingoogst liep uit tot in november. Rheinhessen verwacht frisse, fruitige witte wijnen met een geprononceerd aromaspel. De rode wijnen van de jaargang 2004 presenteren zich met een goede kleur en dichtheid, een gevolg van de nagenoeg ideale rijpheid.

Saale-Unstrut
Aan de Saale en de Unstrut plukten de producenten kerngezonde druiven van gemiddelde opbrengst. De eerste wijnen presenteren zich pikant, rechtlijnig en met een uitgesproken fruitig druivensoortkarakter.

Sachsen
In Sachsen ontwikkelden de mostgewichten zich ver boven de verwachtingen. In totaal is in dit kleinste Duitse wijnbouwgebied een interessante jaargang ontstaan. Een mooie aanvulling van 2003.

Württemberg
De producenten uit Württemberg tonen zich met het afgelopen wijnjaar op klimatologisch vlak ronduit tevreden, want zowel de kwaliteit als kwantiteit lagen boven het gemiddelde van de afgelopen jaren. De witte wijnen tonen zich zeer fruitig met een frisse zuurgraad. De rode wijnen haalden duidelijk hun voordeel uit de lange rijpingsperiode. Ze zijn geconcentreerd in kleur, gestructureerd en krachtig.

Bron: duitsewijn.be



Reacties

Reageer!

© 2004-2024 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 15 oktober 2024 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/2004eenjaarvolverassingenvoorduitsewijn.htm