Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

AustraliŽ - Droogte zal tot kleine oogst 2008 leiden

Australië blijft last houden van droogte, zo zeer dat de opbrengst van de oogst 208 wel eens de helft zou kunnen bedragen van het normale volume. Voor diverse tellers, die de afgelopen jaren al te maken kregen met een stagnerende markt, overschot aan druiven en lage prijzen, zou dit de genadeklap kunnen betekenen. Dit is een nogal paradoxaal en wrang gegeven, want de druivenprijs zal juist weer gaan stijgen.

Eerste ramingen voor de aanstaande oogst liggen tussen 800 duizend en 1,3 miljoen ton, terwijl 1,9 miljoen ton normaal zou zijn. Bij de overkoepelende telersorganisatie Wine Grape Growers' Australia vreest men dat minstens 800 van de in totaal 7500 Australische druiventelers er het bijltje bij zullen moeten neergooien. De droogte doet zich het ergste voelen in het Murray Darling Basin in het zuidoosten van Australië. Hier komt bijna tweederde van alle Australische wijndruiven vandaan. Ze worden hoofdzakelijk gebruikt voor de productie van grote hoeveelheden ‘varietal wines' (wijnen gemaakt van één bepaald druivenras) in het goedkope prijssegment. Wijnen waarvan het Australische exportsucces in hoge mate afhankelijk is geweest. Het gebied Murray Darling is sterk afhankelijk van irrigatiewater, maar de rivieren staan er vrijwel droog. Als gevolg daarvan zijn de waterallocaties dramatisch teruggeschroefd, tot wel 90% minder dan normaal!
De Australische wijnindustrie is zich echter al enige tijd aan het bezinnen op een nieuwe koers met meer nadruk op wijnen van hoge kwaliteit en op duurzamere methoden van wijnbouw.

Een mogelijke oplossing voor het watertekort in Australië is het gebruik van gezuiverd afvalwater voor irrigatie. Een en ander is de uitkomst van een drie jaar durend onderzoek dat verricht is door het SARDI (South Australian Research and Development Institute). Hierdoor zouden de reserves minder aangetast te hoeven worden en zou het afvalwater niet in zee hoeven te worden geloosd. Dergelijk water zou voor de wijnstokken zelfs nog beter zijn normaal water. In proefwijngaarden in McLaren Vale bleek dat er geen significant verschil in opbrengst optrad en verder dat er, tegen de verwachting in, zelfs minder sprake was meer van potentiële ziekteveroorzakers. Ook de microbiologische activiteit in de bodem lag hoger dan bij gewoon water.

Reacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 27 februari 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/australiee-droogte-zal-tot-kleine-oogst-2008-leiden.htm