Een jonge wetenschapper uit Bordeaux heeft de oorzaak van geosmin ontdekt die het wijnmakers al jaren moeilijk heeft gemaakt. Geosmin is een samenstelling die een muf aroma aan de wijn geeft. De geur wordt vaak beschreven als 'muf', 'rot' of die van vochtige aarde die door de zon wordt verwarmd. Het verschilt van de klassieke (slechte) aroma's zoals TCA of kurk, die geen oorzaak hebben bij de plant zelf.
Geosmin is reeds enkele decennia gekend, maar voor vele wijnmakers was het toch geen gekend begrip toen het de oogst van Beaujolais in 2000 en 2002 teisterde. Toen had het ook rode wijnen van verschillende regio's aangetast, waaronder Bordeaux, Bourgondië en de Loire, en dat sinds 2000.
Bordeaux wetenschapper Stéphane Laguerche heeft nu de oorzaak van geosmin ontdekt.
Laguerche's thesis legde de nadruk op het feit waarom bepaalde met botrytis besmette wijnranken niet door geosmin werden aangetast. Hij ontdekte dat geosmin zowel botrytis als Penicillium Expansum nodig heeft om de druiven aan te tasten.
'Hoewel een tros in orde kan lijken, wijst zijn geur op de aanwezigheid van geosmin. Twee tot vijf trossen zijn genoeg om een wijn te besmetten', zegt Philippe Darriet, leraar en onderzoeker aan de universiteit van Bordeaux.
In de Beaujolais was het in 2000 en 2002 (bijna) een gewoonte voor wijnmakers om olie of melk - of in sommige gevallen zelfs houtskool - aan wijnen toe te voegen om de geur van de hand te doen. Dit waren natuurlijk allemaal onwettige additieven, maar de 'Direction de la Concurrence et des Fraudes' kneep hier een oogje dicht.
De Franse autoriteiten hebben nu gereageerd op het probleem en voor 2004 zal het gebruik van oenologische filtermethodes toegestaan worden voor besmette wijnen. Zowel melk als olie bevatten proteïnen die geosmine aantrekken zonder de aroma's van de wijn te vernietigen. Hoewel deze toelating een hele opluchting was voor vele wijnmakers, zijn velen van mening dat het beter sorteren tijdens de oogst het probleem kan oplossen.
'In 2004 hebben diegene die vol overgave de trossen in hun wijngaarden gesorteerd hebben geen last gehad van het geosmin-probleem', zei Jean-Luc Berger, voorzitter van het ITV.
Laguerche heeft nu de nodige fondsen verkregen van de lokale regering van Bourgondië om het probleem ter plaatse te bestuderen.
Bron: Decanter