Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Branden laten kurkeiken ongemoeid.

De zware bosbranden die Portugal deze zomer weer teisterden hebben volgens de grootste kurkproducent van het land, Amorim, geen schade toegebracht aan de kurkeik bossen. Amorim is goed voor ruim een kwart van de hele Portugese kurkproductie. Het bedrijf heeft zijn afnemers laten weten, dat de eerste oogsten inmiddels uit de wouden zijn gekomen en zijn opgeslagen in de verwerkingscentra van het bedrijf. Overigens vatten kurkeiken überhaupt niet zo snel vlam. Om die reden worden bijvoorbeeld in Franse bossen aangrenzend aan de brandgangen ook steeds vaker enkele rijen kurkeiken aangeplant om zo het overslaan van bosbranden zoveel mogelijk te beperken.

Bron: het slijtersvakbladReacties

Reageer!

Wanrade van der HoekWij, Nederlanders woonachtig in de Alentejo/Portugal, bezitten een 4 ha. groot kurkeikenbos. In 1993 brandde hier de Serra de Grândola geheel af, inclusief een groot aantal kurkeiken. Wij ondervonden weinig schade ('slechts' 35 eiken moeten omzagen) omdat we ons land goed onderhouden. Maar neem van mij aan: kurkeiken branden ook. Ze gaan misschien wat minder snel dood, maar krijgen een geweldige klap. Bovendien is de kurk verder onbruikbaar voor de fabricage van flessenkurken. Je krijgt een lage prijs voor de ruwe kurk die alleen nog gebruikt kan worden in isolatiemateriaal.
Wie bovendien geinteresseerd is in die kurkeiken moet eens langs komen, we verhuren een prachtig huisje midden in het bos dicht bij de Costa Azul, kijk voor meer op www.nocampo.com

FM V D BERKMORTELZEER LEERZAAM


© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 26 februari 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/brandenlatenkurkeikenongemoeid.htm