Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Californische wijnpionier Mondavi is overleden

In de Amerikaanse staat Californië is de wijnpionier Robert Mondavi overleden. Mondavi zette Californische wijn op de wereldkaart als concurrent van de Franse wijnen.

Mondavi is overleden in zijn woning in Yountville in Californië. Hij was 94 en hield zich al enkele jaren niet meer bezig met het wijnbedrijf.

Mondavi geldt als de belangrijke pleitbezorger van Californische wijnen en van de Nieuwe Wereld in het algemeen tegenover de Franse hegemonie. Zijn familie begon in 1943 met wijnbouw in Napa Valley in Californië. Na een ruzie met zijn broers richtte hij in 1966 zijn eigen Robert Mondavi Winery op.

Mondavi streefde ernaar om via een kwaliteitsverbetering de wijnen uit Californië op gelijke hoogte te brengen van de Franse rivalen en veel wijnbouwers uit de VS en de Nieuwe Wereld volgden dat voorbeeld.

Zijn succes was deels te wijten aan partnerschappen met andere groten zoals de Franse Rothschilds en de Toscaanse wijnbouwfamilie Frescobaldi.

In 1993 bracht Mondavi zijn bedrijf naar de beurs. In 2004 werd het bedrijf voor ruim een miljard dollar overgenomen door de groep Constellation Brands, al behield de familie van Mondavi wel de leiding.

Bron: deredactie.be

Reacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 07 maart 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/californische-wijnpionier-mondavi-is-overleden.htm