Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Canadese eiswein oogst begint

De Canadese eiswein oogst is begonnen met temperaturen die tot 35C onder nul gingen. Toen de plukkers op 20 december 's middags de wijngaarden van de 'Henry of Pelham Estate Winery' in Ontario's Niagara Peninsula betraden was de temperatuur reeds onder de -8C gezakt. Dit is het niveau dat bereikt moet worden voor de oogst kan beginnen. Wanneer daarbij de wind opkomt zakken de temperaturen al gauw onder de -35C. Donald Ziraldo, mede-stichter van Inniskillin in Niagara, rapporteerde dat de temperatuur in zijn wijngaard rond de middag reeds -12C was en naar de avond toe met de grens van -15C speelde.

De kwekers zijn zeer opgetogen over de kwaliteit en de grootte van de oogst. Laurie MacDonald, directeur van het VQA (Vintners Quality Alliance) zei: 'Volgens onze gegevens is dit de grootste eiswein oogst in de geschiedenis'. De kwaliteit ziet er fantastisch uit en het is zelfs zeldzaam de oogst overdag te kunnen doen. Normaal gezien worden deze temperaturen overdag niet gehaald en kan er pas 's avonds begonnen worden met oogsten. Hoewel het oogsten overdag veel gemakkelijker is dan 's avonds en 's nachts, maakt de strenge wind het leven van de plukkers een stuk lastiger.

Canade heeft een van de strengste wetgevingen betreffende suikerpercentages voor eiswein. Om het label te mogen dragen moeten de druiven een minimum Brix niveau van 35 graden hebben. Gewoonlijk komt het sap echter binnen op niveau's die schommelen rond de 42 graden.

Bron: Tony Aspler, decanter.comReacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 27 februari 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/canadeseeisweinoogstbegint.htm