Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Champagne made in USA

Een paar maanden geleden sloot Europa een nieuw handelsakkoord met de Verenigde Staten. Het bepaalt onder meer dat de VS opnieuw wijn mogen uitvoeren met generiekbenamingen als champagne, chablis, chianti of porto op het etiket. Maar dat is nog lang niet alles.

Europa staat toe dat de Amerikaanse wijnproducenten procédés mogen gebruiken die in Europa niet toelaatbaar zijn. Frappante voorbeelden: het aanlengen van wijn, onder andere met water, of het gebruik van houtkrullen om wijn die typische houtsmaak te geven.

Nu moeten we over dat laatste niet zaniken: houtsnippers zijn in Europa al lang een vaste waarde voor de productie van landwijnen. Zelfs tal van Franse appellationwijnen maken er gebruik van. ,,Uitsluitend als experiment'', wordt er dan bij verteld. Het experiment duurt al meer dan zes jaar.

Erger is het misbruik van wettelijk beschermde herkomstbenamingen. ,,Er wordt enkel champagne gemaakt in Champagne'', stelt het Informatiecentrum voor Champagnewijnen (CIVC) in een boos persbericht. Gelijk hebben ze. Dat geldt evenzo voor chablis, chianti of porto. Allemaal wijnen met hun eigen karakteristieken die voortspruiten uit een precies afgebakend productiegebied met een eigen  terroir.

Lees het volledige artikel op de website van Het Nieuwsblad.

Reacties

Reageer!

Steven Van De Woestyne"Chablis" uit Californa, vreemd. Dan kun je even goed "Sonoma" maken in de Loire-vallei. De Fransen hebben hun winkel niet goed verdedigd deze keer.

Wat die houtkrullen betreft : als wat in mijn glas is lekker is, en er niets ongezonds wordt toegevoegd, who cares???


© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 27 februari 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/champagne-made-in-usa.htm