Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

De oogst in de Champagne 2007: een uitzonderlijk jaar

In alle opzichten kan 2007 worden omschreven als een uitzonderlijk jaar. Na een hele zachte winter, lopen de wijnranken vroeger uit dan anders. Het zonnige en warme weer van april versnellen de groei waardoor een hele vroege oogst in de lijn der verwachting ligt.

In mei wordt het echter slecht weer en dit verstoort de bloei van de wijnranken. Per regio en zelfs per perceel verschilt de bloeidatum dan  ook aanzienlijk.  

Tot en met eind juli is het druilerig weer en zijn de tempuren aan de lage kant. In augustus wordt het weer slechter, regen en relatief koud weer zorgen voor een langzame rijping van de druiven.

Het bepalen van de oogstdatum is uitermate lastig omdat er per wijngaard grote verschillen zijn in rijpheid van de druiven.  De oogst mag officieel vanaf 23 augustus beginnen, maar in de meeste dorpen wachten de producenten met het plukken om de druiven te laten profiteren van de zon die gelukkig vanaf 24 augustus weer meer gaat schijnen.

Na een chaotische start, verloopt de oogst goed. De druiven zijn gezond en goed in balans. Met uitzondering van wijngaarden die in de zomer door de hagel zijn getroffen, wordt over het algemeen het rendement van 12.400 kilo per hectare gehaald.

Reacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 18 januari 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/de-oogst-in-de-champagne-2007-een-uitzonderlijk-jaar.htm