Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

EU–landen kibbelen over wijn

LUXEMBURG (ANP) – Een geplande verandering van wijnsubsidies boekt weinig voortgang. Vele landen houden eigen wensen. "Iedereen wil alles. Erg gecompliceerd", zei de Portugese minister Jaime Silva maandag na een vergadering van ministers van Landbouw van de EU-landen die hij had voorgezeten.

Momenteel besteedt de EU jaarlijks honderden miljoenen euro’s aan de opkoop van overtollige wijn. In plaats daarvan wil Brussel wijngaarden laten rooien en de wijnverkoop bevorderen.

Zuid–Europese landen blijven zich echter verzetten tegen de rooiplannen. Ook de langdurigere beperking op het aanplanten van nieuwe druivenplanten stuit hen tegen de borst.

Nederland en negentien andere EU-landen hebben juist moeite met een nieuw verbod om suiker toe te voegen om het alcoholpercentage te verhogen. "Wij kunnen niet zonder suiker", zei directeur-generaal Ate Oostra van het ministerie van Landbouw, doelend op de circa 180 hectare wijngaarden in Nederland. De topambtenaar verving minister Verburg, die in China is. "Het Brusselse idee om de suiker te vervangen door most is niet slim: dat is duurder en tast dus de concurrentiekracht aan".

EU–voorzitter Portugal en de Europese Commissie hopen niettemin op een politiek akkoord in december. "Maar of we dat halen is zeer de vraag", schatte Oostra in, kijkend naar de vele geschilpunten.

Brussel geeft jaarlijks 1,3 miljard euro aan subsidies voor de Europese wijnteelt. Het stuit EU–commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) echter tegen de borst dat ze enerzijds de productie subsidieert en daarna weer betaalt om overtollige wijn van de markt te halen.

Bron: reformatorisch dagblad

Reacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 22 januari 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/eu-landen-kibbelen-over-wijn.htm