Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Euforie in Champagne ondanks forse hagelschade.

Het goede nieuws voor champagne is dat de uitvoer onverminderd blijft stijgen. Een uitzondering in het door crisis getroffen Frankrijk. In de eerste vier maanden van 2006 nam de export met 5% toe in vergelijking met dezelfde periode afgelopen jaar. Bij landen buiten de EU bedroeg de toername zelfs 25%. Het Champagnegebied verkeert hiermee in een luxe positie, omdat de vraag het aanbod lijkt te gaan overtreffen. Ruimte voor nieuwe aanplant is er namelijk nauwelijks meer. De prijsstijging bleef niettemin beperkt tot 2% op jaarbasis.

Een domper op dit goede nieuws waren de hagelbuien, die in de nacht van 4 op 5 juli heeft zware schade aanrichtten in wijngaarden van de Champagne ten westen van Reims en Epernay. Over een lengte van 50 kilometer werden 35 gemeentes tussen het massief van Saint-Thierry en het dal van de Marne door het noodweer getroffen. Volgens de schattingen van het Comité Interprofessionnel des vins de Champagne zijn 2400 hectare getroffen, wat neerkomt op 7,5 % van de totale aanplant van de streek. In bepaalde percelen is de oogst volledig verloren gegaan, maar gemiddeld gaat het volgens het CIVC om ongeveer een kwart.

Een dergelijk natuurgeweld, waarbij op sommige plaatsen een neerslag van 99 mm neerslag gemeten werd, is een zeldzaam verschijnsel in de streek. Normaal gesproken valt in de hele maand juli slechts de helft van die hoeveelheid. Daags na de hagel zorgde zware regenval voor extra problemen in de vorm van modderstromen.

Bron: slijtersvakbladReacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 02 maart 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/euforie-in-champagne-ondanks-forse-hagelschade.htm