Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Europese Unie tracht wijnoverschot weg te werken.

In gevolge van overproductie en buitenlandse concurrentie kampt Europa met een groeiend overschot aan wijn. De kranten De Tijd en De Morgen melden dat de EG-commissie vorig week de distillatie goedkeurde van 1,5 miljoen hectoliter Franse kwaliteitswijn en 4 miljoen hectoliter Spaanse tafelwijn. Dat grapje kost Europa 145 miljoen euro. Dat het zo niet verder kan, is al langer duidelijk, maar de betrokken landen doen erg weinig om de overproductie in te dijken. Zo is er sinds 1999 Europees geld beschikbaar voor de vermindering van de teeltoppervlakte, maar van die regeling wordt nauwelijks gebruik gemaakt. Door voortdurende, soms gewelddadige protesten van wijnboeren schrikt de Franse regering er voor terug om harde maatregelen te nemen, terwijl de Spanjaarden blijkbaar de Fransen de duvel aan doen door nog lagere dumpingprijzen te hanteren. Mariann Fischer Boel, het EU-commissielid voor Landbouw, wil volgend jaar een grondige herstructurering doorvoeren van de wijnsector. Ze wil de productie van kwaliteitswijn aanmoedigen en die van tafelwijn ontmoedigen. Maar boze wijnboeren uit Zuid-Frankrijk plannen nieuwe acties vlak voor het Franse referendum over de Europese grondwet. De Franse regering zal dus voorlopig niet echt geneigd zijn om iets te doen aan de Europese wijnplas.

Bron: WijnIdee.com



Reacties

Reageer!

grietwat is de datum waarop dit bericht verschenen is?


© 2004-2020 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 23 september 2020 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/europeseunietrachtwijnoverschotwegtewerken.htm