Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Fedejerez wil afzetquotum sherry ingrijpend reduceren.

De Fedejerez (Federatie van Sherryproducenten) is zich ervan bewust dat kwaliteit de belangrijkste voorwaarde is om nieuwe markten aan te boren en consumenten te winnen. De Federatie realiseert zich ook dat de grootste uitdaging voor de komende jaren de kwaliteitsdefinitie van sherry zal zijn. Hiertoe is enkele jaren geleden het ‘Strategisch Plan’ in gang gezet. Dit plan is een effectief middel gebleken en wordt binnenkort afgerond. Het heeft echter niet kunnen voorkomen dat de winstgevendheid op diverse markten is gedaald.

Daarom heeft het bestuur van Fedejerez een ingrijpende reductie van het afzetquotum voorgesteld tijdens de Algemene Vergadering van de Consejo Regulador, het regulerende en controlerende orgaan van de DO Vinos de Jerez y Manzanilla. Het voorstel is unaniem aangenomen en wordt nu voorgelegd aan het Ministerie van Landbouw, zodat het op 1 september 2006 in werking kan treden.. Dit is een zeer belangrijke stap in de reeks maatregelen die de rest van de organisaties binnen de sector al is overeengekomen. Deze maatregelen zijn gericht op een zo goed mogelijk evenwicht tussen vraag en aanbod in de gehele wijnproductieketen van de DO Vinos de Jerez y Manzanilla. Dus: vanaf de druif in de wijngaard tot en met de afzet van de wijn op de markt.

Om de kwaliteit van het solera-systeem te garanderen, voorziet de wijnwetgeving van Vinos de Jerez in een gereguleerde verkoop van de wijnvoorraad. Een bodega kan slechts een bepaald deel verkopen van de wijn die hij op voorraad heeft. Of, anders gezegd, van de wijn die ligt te rijpen in zijn solera. Vorig jaar werd er wereldwijd 86 miljoen liter Vino de Jerez en Manzanilla afgezet; zo’n 38% van de voorraad in de kelders.

Het voorstel van Fedejerez voorziet in een afzet die gebaseerd is op de verkoop van het jaar ervoor: er mag dus niet méér wijn verkocht worden dan de markt kan absorberen. Het voorgestelde percentage komt uit op ongeveer 28% van de wijn die in de soleras ligt te rijpen. Voor iedere bodega zal een eigen afzetquotum worden vastgesteld. Ieder jaar zat het afzetquotum worden bijgesteld, al naar gelang de ontwikkeling van de markt.

De wijnproducenten willen de traditie en eeuwenoude kwaliteit van de sherrywijnen blijven waarborgen en ook de winstgevendheid bevorderen. De vermindering van het afzetquotum zal gevolgd moeten worden door een reductie van de wijngaarden van de DO Vinos de Jerez y Manzanilla.

Bron: het slijtersvakblad

Reacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 03 maart 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/fedejerez-wil-afzetquotum-sherry-ingrijpend-reduceren.htm