Nieuws
Frankrijk: Regels voor Bordeaux Supérieur aangescherpt en meer.
Regels voor Bordeaux Supérieur aangescherpt
Door de crisis in het nauw gebrachte producenten van Bordeaux Supérieur krijgen wellicht wat meer ademruimte. De regels voor wat als Bordeaux Sup uitgebracht mag worden zijn aangescherpt. Het betekent ondermeer dat geen oneigenlijk gebruik meer gemaakt mag worden van wijnen uit andere appellations. Nieuw is de wettelijke bepaling dat wijnen die de AOC dragen minimaal tot 1 juli van het jaar na de oogst moeten worden opgevoed. Die datum werd tot nu toe door individuele producenten alleen aangehouden op vrijwillige basis. De handel in Bordeaux onttrok zich er echter massaal aan om zo snel mogelijk tot Bordeaux Sup gedeklasseerde wijnen uit andere appellations te kunnen verkopen. Dit zou bijvoorbeeld het geval zijn met 30% van de productie in Côtes de Castillon.
Het totale volume 'oneigenlijke' Bordeaux Sup wordt geraamd op 90 duizend hectoliter per jaar, dat voor generieke Bordeaux op 130 duizend. Het is de bedoeling dat deze handelwijze in heel Frankrijk verboden wordt om zodoende een gezondere marktsituatie te creëren.
Faugères zwaar getroffen door hagel
Nadat eerder dit jaar al delen van e Dourovallei en de Champagnestreek zware schade opliepen als gevolg van felle hagelstormen, heeft afgelopen week ook de Languedoc zijn portie gekregen. In de nacht van 28 op 29 juli werd daar de appellation Faugères door noodweer getroffen. Naar schatting 7 à 800 van de in totaal 2000 hectare wijngaarden zijn hierdoor volledig vernield. Ook gebouwen en materieel liepen de nodige schade op. Een en ander betekent dat het oogstvolume dit jaar een stuk lager zal uitvallen dan normaal. Witte Faugères, nog maar sinds twee jaar AOC, zal zelfs
vrijwel helemaal niet geproduceerd kunnen worden.
Optimisme in de Bourgogne
Een van de regio's die zich aardig lijkt te kunnen onttrekken aan de heersende malaise binnen de wijnbouw is de Bourgogne. In de eerste zes maanden van 2006 stegen de verkopen van witte wijnen met 11% ten opzichte van het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar, die van rood zelfs met 33%. De uitvoer, goed voor ongeveer de helft van alle verkopen, steeg met ruim 10% in volume en waarde.
Als verklaring voor deze positieve ontwikkeling wordt o.a. de zeer goede kwaliteit van de jaargangen 2004 en 2005 genoemd, terwijl in de VS de film Sideways een grote vraag gecreëerd heeft voor wijnen op basis van pinot noir.
Groen licht voor Vin de Pays de l’Atlantique
Zoals verwacht heeft de invoering van een Vin de Pays de l’Atlantique met ingang van de oogst 2006 officieel groen licht gekregen. Het betekent een primeur voor Bordeaux, dat tot nog toe uitsluitend AOC-wijnen kende. Voor het anagrenzende Bergerac geldt exact hetzelfde. De productie zal verdeeld zijn over twee marktsegmenten: merkwijnen met vermelding van druivenras, gecommercialiseerd door handelshuizenop de internationale markt, en wijnen die een aanvulling vormen op het al bestaande aanbod van coöperaties en individuele bedrijven die direct aan de (Franse) consument verkopen. Deze nieuwe vin de pays mag geproduceerd worden in vijf departementen, te weten: Gironde, Charente, Charente-Maritime, Dordogne en een deel van Lot-et-Garonne. De bepalingen voor de rendementen zijn in lijn met die voor andere vins de pays: 85hl/ha voor rood en rosé, 90hl/ha voor wit.
Bron: Nieuwsbulletin Wijninformatiecentrum, nr. 44 jaargang 2006
Auteur: René van Heusden
Reacties