Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Frankrijk - Euforie over Bordeaux 2005

Was men in Bordeaux al erg opgetogen over recente jaren als 2000 en 2003, het enthousiasme over 2005 gaat daar nog overheen. Het jaar laat zich aanzien als buitengewoon voor alle typen wijn: droog wit, liquoreus wit en rood zowel op basis van cabernet sauvignon als merlot. Kenmerkend voor het jaar was de gezonde staat van de druiven. Dankzij de droogte bleven ze espaard voor ziektes, voor schimmel en voor rotting. De vele zonneschijn droeg bij tot de vorming van hoge mostgewichten. Wijnen met 13% alcohol 'naturel' zijn daarom geen uitzondering; sommige Merlots zitten zelfs rond 14%. Een derde kenmerk is de balans van wijnen. Ze beschikken naast de alcohol over alle elementen die bijdragen tot een ideale structuur.

Zonnig en droog
Het groeiseizoen verliep probleemloos onder invloed van mooi weer, met name vanaf mei. Hierdoor werd de aanvankelijke achterstand in de vegetatie snel goedgemaakt. Tot aan de pluk bleven de omstandigheden ideaal: ongewoon droog van mei tot eind augustus en met met een zelden geziene hoeveelheid zon. In juni en augustus kregen de stokken 30 uur meer zonneschijn dan genmiddeld in de afgelopen 30 jaar. Met een gemiddelde temperatuur tussen 1 juni en 30 september van 2 graden boven die van de afgelopen 30 jaar was 2005 ook een warm jaar. In vergelijking met 2003 was het evenwel een stuk minder extreem, zodat de wijngaarden weinig te leiden hebben gehad van de aanhoudende droogte die in 2005 in het Franse Zuid-Westen heerste. De opbrengst lag ongeveer 10% lager dan in 2004

Wit
Bij de witte druivenrassen profiteerde van het mooie, maar niet te warme weer in augustus. De wijnen worden gekenmerkt door ongewoon hoge mostgewichten bij een zeer goede zuurgraad, waardoor ze een goed rijpingspotentieel hebben. Sémillon op zijn beurt profiteerde van de koele nachten in september en ontwikkelde daardoor een goede aromatische intensiteit. In Sauternes en andere appellations voor liquoreux bracht het naseizoen de gewenste botrytis. Een botrytis van de edele, zuivere soort die zich geleidelijk en regelmatig ontwikkelde en een oogst verspreid over diverse plukgangen mogelijk maakte.

Rood
Rood is een doorslaggevend succes in alle drie deelgebieden van Bordeaux: Dordogne (alias Rechteroever), Garonne (alias Linkeroever) en Entre Deux Mers. De ban des vendanges (het officiële begin van de pluk) werd vastgesteld op 14 september voor merlot en malbec, op 16 september voor cabernet franc en petit verdot, en op 28 september voor cabernet sauvignon. De merlot beschikte als regel over hoge suikergehaltes, veel kleurstoffen en tannines. De cabernets profiteerden van het stabiele septemberweer en bereikten zodoende een perfecte graad van rijpheid, homogeen en rijk. Aroma's, kleur, alcohol, tannines, zuren, het is er allemaal. De wijnen beschikken daardoor over een uitstekende structuur en lange houdbaarheid. Klassieke Bordeaux in de beste zin des woords.

Markt
De keerzijde van het - terechte - jubelverhaal laat zich gemakkelijk raden. Eigenaars van crus classés - en dan vooral die van de 'grote namen' - voelen zich weer eens geroepen om hun prijzen te verhogen met 10 tot 30%. Het goede nieuws is dat eigenaars van minder publicitair in de schijnwerpers staande châteaux die lijn moeilijk zullen kunnen volgen, gelet op de crisis waarin Bordeaux ondanks het fraaie oogstresultaat nog steeds blijft verkeren. De voorraden onverkochte wijn liegen er namelijk niet om. De wijnen van 2004 zullen waarschijnlijk tot in lengte van dagen ondergewaardeerd zullen blijven, ingeklemd als ze zitten tussen de bijzondere jaargangen 2003 en 2005. Ze zijn daardoor relatief moeilijk te verkopen en dit zal hoe dan ook in de prijzen tot uiting komen. De handel in Bordeaux maakt overigens gebruik van de vraag naar 2005 om koppelverkoop te plegen. We 2005 wil, moet in bepaalde gevallen ook 2004 afnemen.

Bron: wijninformatiecentrumReacties

Reageer!

Willy De BaereIk vraag mij af of Bordeaux en de Bourgognes onder de 10 € verhoudingsgewijze in prijs zullen stijgen met de Grand Crus.

KevinLaten we hopen van niet! Allesinds, ik denk niet dat het zo'n goed idee zou zijn gezien de overschotten die ze daar hebben..

paulHet zijn enkel de crus classés die in prijs stijgen, de gewone Bordeaux geraken nu al niet verkocht. Bordeaux onder de 10€ hebben veel concurrentie van de Spaanse en Chileense wijnen die dikwijls prijs kwaliteit beter zijn.


© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 03 maart 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/frankrijk_euforie_over_bordeaux_2005.htm