Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Frankrijk - Afscheid van bouillie bordelaise.

De laatst overgebleven producent in de Gironde van bouillie bordelaise, oftewel Bordeauxse pap, heeft zijn deuren gesloten. Hiermee komt een eind aan een traditie die begon in 1885. Bouillie bordelaise is meer dan eeuw gebruikt als remedie tegen poederige meeldauw, waarvan de wetenschappelijke naam plasmopara viticola is. Deze schimmelziekte werd ontdekt in de jaren '70 van de 19e eeuw, kort  nadat door phylloxera getroffen wijngaarden waren herbeplant. Alexis Millardet ontdekte in 1882 min of meer bij toeval de bouillie bordelaise als adequaat antwoord op dit probleem. Hij had namelijk gemerkt dat in Médoc percelen die behandeld waren met een mengsel van kopersulfaat, kalk en water geen last hadden van de meeldauw. Dat bewuste mengsel werd tot dan toe echter gebruikt om potentiële dieven af te schrikken van het plukken van druiven. Al vrij snel na Millardets ontdekking werd het middel op grote schaal gebruikt voor gewasbescherming. Het is nu in zijn oorspronkelijke vorm achterhaald door nieuwe bestrijdingsmiddelen zonder stofvorming. Koper blijft echter ook daarin een wezenlijk bestanddeel.

Bron: www.wijninfo.nl


Reacties

Reageer!

© 2004-2020 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 28 november 2020 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/frankrijkafscheidvanbouilliebordelaise.htm