Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Franse wijnexport brokkelt af na recordjaar 2007

De Franse export van wijn en distillaten, die in 2007 een recordhoogte bereikte, brokkelt volgens de eerste cijfers over 2008 weer danig af. De terugval wordt vooral geweten aan de inmiddels dramatisch dure koers van de euro.

De export groeide in 2007 met bijna 7 procent tot € 13,7 miljard euro. Dat is vergelijkbaar met de verkoop van 180 Airbus vliegtuigen Wijn en gedistilleerd zijn het belangrijkste exportproduct van Frankrijk na de export van Airbussen.
De drankverkopen naar China, die in het eerste halfjaar van 2007 nog een verdrievoudiging te zien gaven, gaven in het tweede halfjaar al een afvlakking te zien, waardoor het jaartotaal uiteindelijk ‘slechts’ het dubbele was van de export in 2006.

De export van champagne steeg in 2007 met 10 procent. Gedistilleerd boekte 3,3 procent meer exportomzet. Ook hier lagen de stijgingen in het eerste half jaar van 2007 beduidend boven die in het tweede halfjaar. Frankrijk exporteerde in 2007 maar liefst voor € 1,7 miljard cognac (+ 12% tov 2006). Ook bij dit product lagen de groeicijfers in het tweede half jaar de helft van die in het eerste halfjaar. De export van wijn uit de belangrijke exportregio’s als de Languedoc, Bordeaux, Loire en de Bourgogne steeg met bijna 9 percent in2007. Vooral de Bourgogne exporteerde meer (+ 21,5%). Bij de Bordeaux was date en groei met 8.8%.

Maar, zo waarschuwde de overkoepelende organisatie van exporteurs van wijn en distillaten: de volumes stegen in de meeste regio’s lang niet zo sterk als de prijzen. Het betekent, dat buitenlandse afnemers kwaliteit steeds belangrijker gaan vinden.. Ook valt op dat buitenlandse kopers steeds vaker ook kiezen voor etiketten met zo min mogelijk gedetailleerde informatie over de regio waar de wijn vandaan komt. Ook gaf hij aan, dat de goede verkopen aan nieuwe afzetgebieden als Rusland en Aziatische landen niet opwegen tot de mindere gang van zaken nu in de VS.

Bron: slijtersvakblad

Reacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 03 maart 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/franse-wijnexport-brokkelt-af-na-recordjaar-2007.htm