Maandag 4 december vond de spannende finale plaats van de eerste Riesling Challenge. Het jonge team van Restaurant Aneth had volgens de jury de beste combinatie van mosselgerecht met Duitse Riesling.
Mosselen en Duitse Riesling
Dat Duitse wijn het gastronomisch bijzonder goed doet, hoeft geen betoog. Meer en meer restaurants zien het culinaire potentieel in van deze wijnen. Om dit te onderstrepen organiseerde het Informatiebureau voor Duitse Wijn, in samenwerking met Ambiance Magazine, dit jaar de eerste Riesling Challenge. Voor deze eerste editie werd aan de restaurants gevraagd een culinaire bereiding, met als hoofdingrediënt mosselen uit te werken, in harmonie met een Duitse Riesling. Eind augustus werden de ingezonden dossiers door een professionele jury bestudeerd, wat resulteerde in 5 finalisten. De finale vond plaats op 4 december tijdens Kokerello in Flanders Expo te Gent. De finalisten waren: Restaurant Aneth (Brugge), Dôme (Antwerpen), Restaurant Dorp 5 (Leest), Maison Vandamme (Zeebrugge) en Mille Paste (Geel). Het team mocht bestaan uit een kok en een sommelier, maar kon ook door 1 persoon vertegenwoordigd worden.
Spannende tweestrijd
Het werd een bijzonder spannende strijd op maandag 4 december. Onder het toeziend oog van de professionele jury en het massaal opgekomen publiek kookten en presenteerden de 5 finale teams hun mosselgerecht. Daarvoor kregen ze anderhalf uur de tijd. De tribune zat afgeladen vol, en het opgekomen publiek werd geëntertaind door Peter Goossens (Hof van Cleve), Dirk De Prins (Ambiance Magazine) en Duits Rieslingadept Guido Francque (Eigentijds Vlaams Wijninstituut®). Na het koken zelf kreeg de 6-koppige jury het gerecht gepresenteerd. De Duitse Riesling mocht uiteraard niet ontbreken, waarbij het de beurt was aan de sommelier om het waarom van de harmonie tussen mosselgerecht en Duitse Riesling uit de doeken te doen.
De jury zag, proefde en besliste uiteindelijk. Dat deze taak niet makkelijk was, bewijzen de cijfers: tussen de eerste en tweede plaats was slechts een half puntje verschil! Uiteindelijk moesten kok Marcin Beaufort en sommelier Wouter De Bakker van Maison Vandamme (Zeebrugge) net de duimen leggen voor kok Frederik Hoorne en sommelier Evelyne Sambre van Restaurant Aneth (Brugge). Zij wonnen met het gerecht “Omeletje, gevuld met mosselen, grijze garnalen en schorseneren, krokant perkament van zuurdesem gegaard in garnaalolie, coulis van peterselie” en de wijn “Riesling Terra Montosa 2004” van het Weingut Georg Breuer (Rheingau).
Jong en gemotiveerd
Opvallend was de jonge leeftijd van de deelnemende kandidaten. Met respectievelijk 20 en 26 jaar waren Evelyne Sambre en Frederik Hoorne van Restaurant Aneth trouwens één van de jongste teams in de finale.
Alle finalisten waren stuk voor stuk jonge en dynamische talenten die hun motivatie niet onder stoelen of banken staken. Met hun open geest creëerden ze niet alleen verrassende combinaties, ook de manier van presenteren was tegelijkertijd ongedwongen en klasrijk.
De jury
Een goede wedstrijd staat of valt niet alleen met de deelnemers, de jury vervult hierin eveneens een cruciale rol. Ook hier kwaliteit want het strenge, maar rechtvaardige oog van de jury werd vertegenwoordigd door voorzitter en driesterrenchef Peter Goossens (Hof van Cleve), Dirk De Prins (Ambiance Magazine), Guido Francque (Eigentijds Vlaams Wijninstituut®), Libert Elinck (Horeca Revue), Daniël Lassaut (voorzitter Les Disciples d’Auguste Escoffier en chef in Restaurant Lassaut te Holsbeek) en Ulrike Lehnhardt van het Duits Wijninstituut.
Prijzen
Geen wedstrijd zonder prijzen. Restaurant Aneth mag met het hele team op gastronomisch weekend naar Duitsland, terwijl Maison Vandamme zich culinair mag laten verwennen in Zeeland, aangeboden door Prins&Dingemanse. Prins&Dingemanse zorgt er ook voor dat de overige finalisten een pakket krijgen van 50 kg Zeeuwse mosselen. Bij deze mosselen hoort uiteraard een Duitse Riesling. Vandaar dat het Duits Wijninstituut een pakket van 12 flessen Duitse toprieslings hun richting uitstuurt.
Hierbij een overzicht van de finalisten, samen met hun mosselbereiding en harmoniërende Duitse Riesling.