Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Genetisch gemodificeerde wijngist roept weerstand op

Een Frans bedrijf commercialiseert de eerste genetisch gemodificeerde (GM) wijngist op de Noord-Amerikaanse markt. De Australische wijnindustrie is echter niet van plan GM gist te gebruiken, zo meldt ABC News. Ook de import van Amerikaanse wijn die geprodueerd is met dergelijke gist is in AustraliŽ verboden. Het probleem is dat in de VS geen verplichting bestaat om de gebruikte gist op het etiket te vermelden. Voor de Amerikaanse wetgever is er geen verschil tussen 'natuurlijke' gist en GM-gist. Het zal dus in de praktijk moeilijk zijn om wijnen die met GM-gist werden geproduceerd tegen te houden. Veel van de organoleptische kwaliteiten van een wijn zijn niet zozeer te danken aan de gebruikte wijnranken, de groei-omstandigheden en de "terroir", maar wel aan de gist die wordt gebruikt om de suikers in de druivenmost om te zetten in alcohol. GM-wetenschappers concentreren zich dan ook vooral op het creŽren van betere wijngisten. Het toeval wil dat de standaardgist die wordt gebruikt bij het wijnmaken, Saccharomyces cerevisiae, ook een favoriet laboratoriumorganisme is voor experimenten. Wetenschappers zijn dus zeer goed op de hoogte van de eigenschappen van deze gist en kunnen via DNA-manipulatie allerlei wijzigingen in het organisme aanbrengen. De nieuwe Franse gist zou kosten besparen omdat ze een snellere en zuiverdere fermentatie mogelijk maak. Critici zeggen dat GM-gisten hart en ziel uit het wijnmaken halen en zullen resulteren in ultra-cleane, neutrale 'internationale' wijnen.

Bron: wijnidee.comReacties

Reageer!

joyceja oke als je het zo bekijkt mss wel. dan zijn er mss wel beter wijnen op de markt. Je zou ze eerst eens moeten proeven bij elkaar voor je er iets over kan zeggen (beter of slechter).
we zullen zien ť

DimitriIK vind daar niks verkeerd aan :). Hier wordt er enkel nadruk gelegd op kosten besparing. Maar er is ook wijngist ontwikkeld waarin de stoffen die zorgen voor hoodpijn (bij overmatig gebruik) weg gewerkt zijn. Lijkt mij wel interessant.
Zeker bij goedkope wijnen (huiswijn in bepaalde restaurants) kan je daar nogal last van hebben.
GM wordt al een tijd toegepast bij gewassen teelt in ontwikkelings landen en dit heeft hen al zeer goed geholpen. Waarom dan niet in de westerse wereld de producten beter maken?
Elke nieuwe technologie wordt eerst geband om na enkele jaren geaccepteerd te worden. Te vergelijken met het internet. Binnen enkele jaren zal dit wel ingeburgerd worden en zal de Biotechnologie sector boemen als nooit te voren. Al wordt dit al jaren voorspeld. Maar men is vollop bezig GM in het goede daglicht te plaatsen. Er is onlangs een boek uitgekomen met beste uitvindingen door GM.
Tot zever mijn mening


© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 22 januari 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/genetisch_gemodificeerde_wijngist_roept_weerstand_op.htm