Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Informatiebureau voor Duitse wijn: "Jaargang 2007 is top!"

Uitstekende kwaliteit in voldoende hoeveelheid: ca. 10,5-11 Mio. hl.
Bij het einde van de oogst van dit jaar tonen de producenten uit de 13 wijnbouwgebieden zich echt tevreden. "Het plaatje klopt volledig, een jaargang uit het boekje", vertelt de opgewekte Duitse wijnbouwpresident, Norbert Weber. "Niet alleen is de kwaliteit dit jaar bovengemiddeld, ook de geoogste hoeveelheid zit op niveau. Een geruststellend gegeven, zeker na vorige kleinere jaargangen qua volume, in combinatie met een stijgende internationale vraag die nu beter kan worden beantwoord." Met de actuele gegevens kan gesteld worden dat het oogstvolume 8% boven het langjarig gemiddelde zal liggen. Alleszins duidelijk boven de kleine oogst van vorig jaar (2006: 9,1 Mio hl).

Optimale weersomstandigheden
In 2007 hadden de producenten zowat de meest ontspannende oogst sinds lang, want zowel de uitstekende weersomstandigheden, als de gezondheid van de druiven lieten toe het perfecte oogstmoment per druivenras af te wachten. Daarnaast hadden de druiven één van de langste rijpingsfases aller tijden, want de warme lente zette de bloei reeds einde mei in gang. Echt intensief dit jaar zijn de typische aroma's per druivenras, wat vooral de laatrijpe soorten zoals Riesling en Spätburgunder bijzonder ten goede komt. Bij de rode druiven bracht de lange rijping een kwalitatief hoogwaardige oogst met perfect uitgerijpte tannine, dat zonder twijfel krachtige en zachte rode wijnen belooft.

De gelijktijdige goede waterhuishouding van de bodem heeft vele minerale stoffen vrijgegeven, die door de druivenstokken werden opgenomen. Daardoor verwachten de producenten extractrijke wijnen, waar de expressie van de terroir, de invloed van de wijngaard, sterk zal worden geuit."We verwachten van 2007 prachtige wijnen in alle kwaliteitscategorieën, van ongecompliceerde dagelijkse doordrinker tot absolute, langlevende topwijnen, met een fijn evenwicht tussen rijpheid en fruitig zuur", vult Norbert Weber aan en pronostikeert: "Deze wijnen zullen nationaal en internationaal grote aandacht krijgen."

De eerste wijnen van de nieuwe jaargang zijn reeds op de markt. Ongewoonlijk vroeg werd op 24 september de eerste Müller-Thurgau uit de Pfalz getest op kwaliteit. Van wijnhandelzijde is op dit moment een grote vraag te merken naar Duitse wijn, vooral naar Riesling en andere witte wijnen. Met deze jaargang kan de vraag probleemloos worden bevredigd.

Norbert Weber vermoedt dat de prijzen eerder stabiel zullen blijven, maar "op grond van de sterk gestegen nevenkosten in de productie zijn kleine prijsaanpassingen toch noodzakelijk."

Druiven voor Eiswein hangen nog
Door de mooie oogst, zowel in kwaliteit als kwantiteit, zijn vele producenten bereid om nog druiven te laten hangen voor een eventuele Eisweinoogst. Het blijft evenwel afwachten of 2007 nog met deze specialiteit kan worden afgesloten. Vorig jaar is de Eisweinoogst zo goed als compleet in het water gevallen.

Reacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 07 maart 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/informatiebureau-voor-duitse-wijn-jaargang-2007-is-top.htm