Eindelijk, na decennia van politiek en juridisch getouwtrek is het dan zo ver: het INAO heeft zijn goedkeuring gehecht aan d! e promotie van de beroemde Elzasser wijngaard Kaefferkopf in Ammerschwihr tot Grand Cru. Het aantal Grands Crus komt daarmee op 51. Dat de Kaefferkopf de status van grand cru verdiende, stond eigenlijk niet ter discussie. Al in 1932 was die status toegekend door het Tribunaal van Colmar. Praktische problemen met de AOC-voorschriften - vooral op het gebied van 'afwijkende' aanplant en de gewoonte om bepaalde wijnen als assemblages op de markt te brengen - stonden een latere kwalificatie lange tijd in de weg. Een versoepeling van de regels voor grands crus enerzijds en een verscherping van de eisen aan producenten van Kaefferkopfwijnen anderzijds hebben voor een uiteindelijke oplossing gezorgd.
Toegestane druivenrassen voor pure cepagewijnen zijn riesling, gewurztraminer en pinot gris. Een bijzonderheid is dat ook assemblages zijn toegestaan, zoals aangegeven een min of meer traditionele specialiteit van de Kaefferkopf. Verplichte druiven daarbij zijn gewurztraminer (60 tot 80%) en riesling (10 tot 40%). Facultatief zijn pinot gris (maximaal 30%) en muscat (maximaal 10%). Pinot blanc mag daarentegen niet meer gebruikt worden. De Kaefferkopf is met z'n oppervlakte van ongeveer 60 hectare en een productie van 4,5 miljoen liter een van de belangrijkste crus van de Elzas.
Bron: wijninformatiecentrum