Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Klassiek Europa: Nederlandse wijnen

Op de wijnbeurs Klassiek Europa (georganiseerd door het vakblad Wijnpers) dacht ik even al zwaar beneveld te zijn toen ik voor me een zeer grote tafel zag opduiken met een selectie van wijnen uit Nederland. Na even in de arm geknepen te hebben, bleek dat ik klaarwakker was.

 

Blijkt dat er in Nederland, en niet alleen in het zuidelijke Limburg, daadwerkelijk wijn wordt gemaakt van druiven en dat die ook verkocht wordt. Al ben ik na het proeven toch geneigd om dit voor enkele producten te nuanceren tot: de wijn wordt te koop aangeboden.

 

Van wijnproducent Reestlandhoeve was ik aangenaam verrast door hun witte wijn van 2005 (€ 9,8), gemaakt van hoofdzakelijk Solarisdruiven. Een frisse wijn met veel appel en bijhorende zuren, die zeker te genieten valt bij oesters of als ijskoude terrasjeswijn. De rode wijn (€11,25), gemaakt van de regentdruif, wordt aangeprezen als een “volle, fruitige wijn” maar kan dat niet waarmaken. Een vreemde mix van kruiden en drop stijgt op uit het glas en ook in de mond is het een vreemd boeltje. Te veel zuren, zoals maar al te vaak met noordelijk gekweekte druiven.

 

Ruud Jonker uit West-Friesland presenteerde de vruchten van zijn wijngaard ‘De Swanenplaats’. Daarbij naast een wel erg zure Chardonnay (€ 9,5) en een te drinken Auxerrois (€ 9,5) ook de ‘Zwikkie’ (€ 9,5), een mengeling van negen rassen die in de neus wat zweemt naar een droge muscat maar in de mond jammer genoeg ook weer te zuur is. De houtgerijpte Regent (€ 7,5) is een leuk experiment maar neigt toch iets te veel naar folklore.

 

De andere producenten hebben we gelaten voor wat ze waren om ons toe te leggen op meer serieuze wijnen uit landen als Zwitserland, Spanje, Italië en Duitsland, maar daar leest u de komende dagen meer over.

 

Door Karl Gilis

Meer over Klassiek Europa 2006
:


Reacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 20 januari 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/klassiek-europa-nederlandse-wijnen.htm