Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Kleinere Californische oogst

De 2007 druivenoogst begon dit jaar erg vroeg, werd halverwege door het koele weer vertraagd en eindigde eind oktober. Een milde winter met weinig neerslag en daarna een droge lente leidde tot een vroege bloesem. Druiventrossen waren klein in omvang en ook individuele druiven waren relatief klein. Het resultaat was een grotere schil-sap verhouding hetgeen leidde tot een zeer hoge kwaliteit. De landbouwdienst van Californië schat de druivenoogst op 3,2 miljoen ton. Het is daarmee de op drie na grootste wijnproducent ter wereld.

‘Jaargang 2007 is een van de betere in de recente geschiedenis,’ zei vijfde generatie wijnmaker Karl Wente van Wente Vineyards. ‘De kleur, smaak, tannines en zuurgraad ontwikkelden zich uitstekend, deze jaargang wordt er een om te onthouden’. Wijnmaker Ted Seghesio van Zinfandel-specialist Seghesio Vineyards in Sonoma merkte op dat de oogst iets kleiner was dan in voorgaande jaren. ‘De kwaliteit is erg hoog dit jaar; dieprode jonge wijnen met gebalanceerde zuren beloven een zeer succesvolle jaargang’.
Na een koel, gematigd groeiseizoen zorgde hoge temperaturen in augustus er voor dat verschillende druivensoorten tegelijkertijd rijp werden. ‘Eerst moesten we rennen om de druiven binnen te krijgen voordat het suikergehalte te hoog werd,’ zei Walter Schug, eigenaar van Schug Carneros Estate. ‘Daarna werd het koeler en kwam de oogst even tot stilstand, waarna het rennen weer begon om het tweede deel van de druiven binnen te halen voordat de regen begon in oktober’.

In het North Coastgebied, hieronder vallen de wijnstreken van Napa, Sonoma, Mendocino en Lake, is de opbrengst zo’n 10% minder dan in andere jaren, maar de kwaliteit is hoog. 2007 belooft een uitstekend jaar te worden met geconcentreerd fruit. ‘De oogst startte vroeg, maar koel weer vertraagde de rijping waardoor zich volle, geconcentreerde smaken ontwikkelden, vaak met wat lagere suikers en dus lagere alcoholpercentages’, aldus Paul Molleman, directeur van het Europese kantoor van het California Wine Institute, de belangenvereniging van Californische wijnhuizen.

Bron: slijtersvakblad

Reacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 03 maart 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/kleinere-californische-oogst.htm