Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Knoeide Frans wijnhuis met Beaujolais-wijnen?

Het Franse gerecht is een onderzoek gestart naar mogelijke fraude in een van de bekendste wijnhuizen in de Beaujolais-streek. Die streek heeft al een tijdje te kampen met een imagoprobleem. 

Het zou gaan om 300.000 flessen wijn van Georges Duboeuf, het belangrijkste wijnhuis van de Beaujolais. Die zou de regels van de AOC, de appellations d'origine contrôlée, hebben overtreden.

De fraude zou aan het licht zijn gekomen tijdens een controle in Lancié. Duurdere cru-wijnen zouden aangelengd zijn met gewone Beaujolais, maar wel als cru op het etiket vermeld staan.

Duboeuf erkent dat er een fout is gemaakt, maar zegt dat het gaat om een werknemer die inmiddels is ontslagen.

De zaak is een klap voor de hele wijnstreek van de Beaujolais. Die kampte vorig jaar met een overschot van 100.000 hectoliter wijn. Daarom lanceerde het grote wijnhuis Georges Duboeuf een campagne om de kwaliteit te verbeteren.

Dat uitgerekend die producent nu getroffen wordt door een schandaal, is dan ook een tegenvaller voor de hele streek. Toch wijzen kenners er op dat fraude met wijn altijd mogelijk is en dat de zaak niet gedramatiseerd moet worden.

Een zware klap voor de Beaujolais

De Beaujolais bevindt zich in het oosten van Frankrijk, ten zuiden van die andere bekende wijnstreek Bourgogne. In de regio zijn 1.000 wijnboeren actief.

Die werken met de klassieke Gamay-druif. Ze produceren onder meer de gekende Beaujolais Nouveau die jaarlijks op de derde donderdag van november op de markt komt.

Daarnaast is er de klassieke Beaujolais Villages, de wijn uit 38 gemeenten.

Aan de top staan de crus, de tien gemeenten die onder eigen naam vermeld worden, zoals Brouilly, Chiroubles en Morgon.

Bron: vrtnieuws.netReacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 18 januari 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/knoeidefranswijnhuismetbeaujolaiswijnen.htm