Wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit van Auckland in Nieuw-Zeeland wijst uit dat kroonkurken de fijne fruitaroma's van Sauvignon blanc-wijnen beter bewaren dan natuurkurk, zo meldt The New Zealand Herald. Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn zeer aromatische Sauvignon blanc's. De wetenschappers gebruikten een GCMS (Gas Chromatography/Mass Spectrometry)-machine om de aromatische elementen van identieke wijnen te meten die met kroonkurken en met natuurkurken waren afgesloten. De flessen met kroonkurk bevatten 23 procent meer fruitige thiolen dan de flessen met natuurkurk. Thiolen zijn vluchtige, sterk geurende chemische elementen die nauw verwant zijn aan alcohol, maar waarbij de zuurstof is vervangen door een ander atoom. Mercaptaan dat uit veiligheidsoverwegingen aan reukloos aardgas wordt toegevoegd is een thiol (zuurstof is er vervangen door een zwavelatoom), maar er bestaan ook aangenaam geurende thiolen. De Nieuw-Zeelandse wetenschappers bestudeerden in het bijzonder twee types thiolen, een met het aroma van passievrucht en een ander dat naar pompelmoes geurt. Beide geuren zijn typisch voor Nieuw-Zeelandse Sauvignon blanc. Deze tropische geurende thiolen verliezen snel aan kracht wanneer ze in contact komen met zuurstof. Dat is de reden waarom Sauvignon blanc zijn fruitige karakter na één of twee jaar flesrust verliest. Verder onderzoek wees echter uit dat de kroonkurk en de natuurkurk er even goed in slaagden om zuurstof uit de fles te houden. Het onderzoeksteam gaat nog onderzoeken of de natuurkurk de thiolen op termijn absorbeert, of dat er misschien meer zuurstof bij de wijn komt tijdens het kurken van de flessen.
Bron: wijnidee.com
windels lodetitel nogiets te voorbarig