Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Markt Franse AOC-wijnen ingestort

De markt voor Franse AOC-wijnen is aan het instorten. Wat de laatste maanden al geleidelijk zichtbaar begon te worden, lijkt nu een feit te zijn: de verschillen tussen de prijzen die wijnboeren toucheren voor hun AOC-wijnen en de prijzen voor de iets lager gekwalificeerde wijnen, zoals de vins de pays en met name de vins de table (tafelwijnen), zijn steeds kleiner geworden.

Met de nieuwe oogst net binnen en nog volop voorraden van de voorgaande oogst in de cuves raken steeds meer wijnprijzen in een vrije val. Wat de effecten daarvan zullen worden is nog onvoorspelbaar. Zeker is in elk geval, dat de Franse consument al massaal is ‘gedoken’ op de goedkopere AOC-wijnen die nu torenhoog in de hypermarkten opgestapeld liggen. Uit doorgaans goed ingelichte bronnen in het zuiden van Frankrijk valt te vernemen, dat de hypermarkten hun inkoopprijzen voor AOC’s al hebben ‘gestript’ tot € 1 per fles. Veelal niet eens voldoende om de prijs van de fles, kurk en het afvullen goed te maken. Maar wat moet je als wijnboer zonder liquide middelen met nog deels volle cuves, die snel leeg moeten om de nieuwe oogst te kunnen opslaan. Het voorraadniveau was eind oktober het hoogste van de laatste tien jaar.

Het gevolg is nu ook, dat de goedkopere (tafel)wijnen (vins de pays, en vins de table) ook steeds moeilijker te slijten zijn. ‘De catastrofe lijkt daarmee voor de Fransen compleet te worden’ hield Jean Huillet, voorzitter van de overkoepelende unie van Zuid-Franse wijncoöperaties de Franse overheid onlangs al voor. Hij verwacht een massale golf van faillissementen en een stelselmatige achteruitgang van de wijnkwaliteit in de lagere echalons, omdat wijnboeren niet meer het financiële vermogen hebben te investeren in kwaliteitsverbeterende maatregelen. Hij vreest zelfs voor een omgekeerde beweging als het lage prijsniveau aanhoudt. ‘Geld om tijdig te herplanten in beter renderende rassen ontbreekt bij steeds meer wijnboeren nu al. Door het goede weer en de als gevolg daarvan kwalitatief uitstekende oogst van 2005 zal een terugloop van de kwaliteit nog niet direct dit jaar al merkbaar worden, maar bij het eerste mindere jaar zal de klap des te harder aankomen’, zo geeft hij desgevraagd aan.

Het betoog van Huillet wordt onderschreven door het Franse marktonderzoeksbureau Onivins, dat aangeeft dat het prijsverschil tussen AOC en tafelwijnen nog maar een kwart is van het verschil zoals dat er vijf jaar geleden gemiddeld lag. De prijzenslag gaat ook voor een belangrijk deel tenkoste van de marktpositie van andere Europese aanbieders op in eerste instantie de Franse markt, zoals Spanje en Italië; al komen de klappen daar minder hard aan door tegenvallende oogsten. Spanje zal tussen de 18-20% minder wijn produceren, terwijl Italië bijna 7% minder produceert dan in 2004. Maar ook de nieuwe wereld zal de gevolgen van deze prijzenslag gaan merken, waarbij op zijn minst stagnatie in de afzetgroei van deze landen te verwachten is.

Toch leiden de enorme prijsdalingen in Frankrijk niet tot een meer-consumptie. Integendeel, de Franse wijnconsumptie als totaal blijft een dalende tendens vertonen. Vooral Franse jongeren grijpen vaker naar bier of distillaten, waarbij met name whisky, wodka en rum populair zijn. De klap voor de Franse wijnboeren komt des te harder aan, nu ook de exporten geleidelijk beginnen terug te vallen. De totale export (volume) bleef over de eerste tien maanden van 2006 ruim 6% achter bij het niveau van 2004. Huillet (foto) voorspelt dan ook, dat de komende jaren een groot aantal wijnboeren in de Languedoc en de Roussillon, samen het belangrijkste wijnproduycerende gebied van Frankrijk, het bijltje er definitief bij neer zal laggen om, waar nog mogelijk en financierbaar over te schakelen op andere teelten, zoals die van zonnebloemen (spijsolie) en koolzaad (tbv biobrandstof). ‘Mischien zal de helft van het aantal huidige wijnboeren de komende tijd op zoek moeten naar een alternatief. Wie kan, zoekt het dan ook nog eens buiten de landbouw’, zo geeft hij aan. Hij roept met name de coöperaties dan ook op om zo min mogelijk mee te gaan in de neerwaartse prijsspiraal, om verder instorten van de markt te voorkomen. Tegelijkertijd wil hij dat wijnboeren hun overschotten nu zoveel mogelijk aanbieden om te laten distilleren tot industriële (bio)alcohol. Ook heeft hij de overheid gevraagd voor een snellere afwikkeling te zorgen van gelden die van Brussel en Parijs (waaronder de uitbetaling van de voor distillatie geleverde wijen aan de Franse overheid.

Bron: het slijtersvakbladReacties

Reageer!

ensor53Laat ons hopen dat er hierdoor mooie aanbiedingen te ontdekken zullen zijn bij een volgende "wijnbeurs" in het warenhuis Auchan. Zeker in de gaten te houden.

StevenTijdstip, plaats? :)

lucDat bij ons de prijzen mogen dalen!


© 2004-2022 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 03 juli 2022 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/markt_franse_aoc_wijnen_ingestort.htm