Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Milde zomer voedt sappige, gezonde druiven.

Wijnproducenten in alle Duitse wijnregio's zijn terecht optimistisch over het wijnjaargang 2005. Vergeleken met de lange termijn gemiddelden, is de ontwikkeling van de druiven tussen 5 en 14 dagen vooruit op het schema, afhankelijk van de wijnregio. Optimale groeicondities tijdens en na het bloesemen resulteerde in compacte trossen, vooral voor de Burgunder (Pinot) familie. Enkel wat coulure was terug te vinden in de Pfalz. In ieder geval, professionele raadgevers bevolen de producenten aan de zogenaamde groene oogst uit te voeren, waarbij tot 50 procent van de druiven worden verwijderd. Gevolg daarvan is dat de wijnstok zich enkel hoeft te concentreren op de overgebleven druiven die intensiever worden gevoed waardoor een hogere kwaliteit in aroma en substantie wordt bereikt.

De vroeg rijpende rode druivenrassen, zoals Regent en Dornfelder (beide succesvolle 'nieuwe' kruisingen), beginnen reeds van kleur te veranderen, en de witte druiven worden dag na dag zachter en zoeter. Een proces dat in het Frans als 'veraison' wordt bestempeld.

Zoals vaak het geval is, klaagden inwoners van en vakantiegangers naar Duitsland dit jaar over een mindere zomer. Nochtans waren het optimale groeiomstandigheden voor de druiven, die profiteerden van het temperaturenspel - soms vrij warm, dan weer koel - en de mix tussen zon en regen.

Wijnproducenten aan de Moezel hopen wel op beter, stabiel weerbeeld. Zij moesten wel hevige stormen doorstaan, maar de regenval was onvoldoende om de druivenstokken te voeden.

Armin Göring, directeur van het Duits Wijninstituut, hoopt op een warme september en een gouden oktober: "het zomerweer bepaalt zeker voor een deel het uiteindelijke druivenmateriaal, maar het ultieme kwaliteitspotentieel van de druiven wordt de laatste weken voor de oogst vastgelegd."

Bron: duitsewijn.beReacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 26 februari 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/mildezomervoedtsappigegezondedruiven.htm