Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Mozart in de wijngaard

De Italiaan Carlo Cignozzi zweert erbij. 4 jaar geleden plaatste hij grote luidsprekers in zijn wijngaarden net buiten Montalcino in Toscane en hij is er stellig van overtuigd dat door de klanken en vibraties van de klassieke muziek van Mozart, Bach, Vivaldi en Gershwin, die hij de druivenstokken laat horen, ze beter groeien.

Cignozzi: 'Het grote voordeel is dat natuurlijke vijanden als vogels, wilde zwijnen, insecten en plantziekten niet bestreden moeten worden. Ze verdwijnen dankzij de muziek'

Twee hoogleraren aan de universiteit van Florence raakten ook geÔnteresseerd in de theorieŽn van Cignozzi. Ruim tienduizend euro werd er in een onderzoek gepompt dat moet uitwijzen wat precies de muzikale effecten op de wijnbouw zijn. Neurobioloog Stefano Mancuso, een van de onderzoekers, heeft in het labaratorium al vastgesteld dat de wortels van wijnranken groeien in de richting van de muziekbron.

'Als het donker weer is laat ik het Requiem van Mozart horen. In de lente, bij zon, de vier jaargetijden van Vivaldi. Maar Bach en Beethoven doen het ook prima'.

De vier maanden voorafgaand aan de oogst laat hij 24 uur per dag muziek horen via een op de luidsprekers aangesloten I-pod. De rest van het jaar klinkt er 12 uur per dag muziek in de wijngaarden.

Bron: wijn.blogo.nl / PZCReacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 22 januari 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/mozartindewijngaard.htm