Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Na 37 jaar weer Strohwein uit Duitsland

De Duitse autoriteiten zijn eindelijk overstag: na bijna 40 jaar mag er langs de Moezel weer Strohwein gemaakt worden, een wijnsoort die vroeger een van de specialiteiten van de Moezelstreek was.

Ulli Stein, eigenaar van Weingut Stein in Bullay aan de Moezel, heeft bij de EU moeten lobbyen om een Duitse wet uit 1971 te laten herroepen waardoor hij weer Strohwein mag maken.

Stein is ontegenzeggelijk een doorzetter, want eerder was hij er al in geslaagd om weer rode wijn aan de Moezel te mogen maken.

Voor het maken van Strohwein worden de druiven na de oogst maanden te drogen gelegd op stro- of rietmatten voordat er wijn van wordt gemaakt.

Het is vanwege deze matten dat de wijn strowijn wordt genoemd.

Volgens de Oostenrijkse wijnwetgeving moet dit proces, vergelijkbaar met dat van de Franse Vin de Paille of de Italiaanse Passito, Recioto en Amarone, minimaal 3 maanden duren.

De Moezelwijn zal overigens geen Strohwein mogen heten, daar deze naam inmiddels exclusief voor soortgelijke wijnen uit Oostenrijk is voorbehouden. Stein noemt de wijn daarom Striehween, de naam van de wijn in het locale dialect langs de Moezel.

Bron: wijn.blieb.nl

Reacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 03 maart 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/na-37-jaar-weer-strohwein-uit-duitsland.htm