Nieuws
Nederlandse wijnsector gered
De Nederlandse wijnsector gaat niet ten onder in de megahervorming die Brussel op stapel heeft staan voor de Europese wijn. Ook in de toekomst mogen de circa 140 commerciële boeren in Nederland suiker blijven toevoegen om kunstmatig het alcoholpercentage van hun wijn op peil te brengen.
Landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel wilde een verbod op toevoeging van suiker om in één grote operatie Europa van zijn wijnoverschotten af te helpen en de kwaliteit ervan dramatisch te verbeteren. De wijnboeren in Frankrijk en andere zuidelijke landen vonden dat prima, omdat zij een overvloed aan zon hebben en dus wijn waarvan het alcoholpercentage automatisch al hoog genoeg is.
De noordelijke landen weerden zich. Op voorstel van Esther de Lange (CDA) en Lily Jacobs (PvdA) haalde een ruime meerderheid van de landbouwcommissie gisteren een streep door het suikerverbod. Het tweetal kreeg steun van parlementariërs uit Duitsland, Oostenrijk en Midden- en Oost-Europa. Dankzij de klimaatverandering worden de omstandigheden voor druiventeelt in deze landen steeds beter.
Fischer Boel wil de wijnsector drastisch reorganiseren omdat Europese producenten de concurrentie van nieuwe wereldwijnen uit Australië, Zuid-Afrika en (Latijns) Amerika, steeds moeilijker het hoofd kunnen bieden. Europa produceert meer, exporteert minder en kampt met een stagnerend eigen gebruik, terwijl de kwaliteit terugloopt. De 140 Nederlandse wijnboeren hebben samen een areaal van 180 hectare en produceren circa 9000 hectoliter per jaar.
Dik Beker van het Wijngaardeniersgilde in Nederland vreesde vorig jaar nog dat de sector in Nederland de nek omgedraaid zou worden. ,,Suiker is in het noorden van Europa nodig, omdat de druif hier van zichzelf soms onvoldoende suiker aanmaakt. Anders haal je niet de benodigde 12 of 12,5 procent alcohol. De wijn wordt slapper en minder lang houdbaar.''
Bron: AD.nl
Reacties