De wijnbouw in Nieuw Zeeland is de afgelopen tien jaar spectaculair gegroeid. Maar hoe lang gaat dit nog door? In 2008 wordt voor het eerst een stabilisatie van die groei verwacht. Het is hard gegaan met de aanplant van wijngaarden in Nieuw Zeeland. Sinds 1995 is die meer dan verdrievoudigd, van 6000 hectare tot 21.000 in 2005. In 2005 bedoeg de groei 12%. De verdere groei tot 2008 zou echter beperkt blijven tot een totaal van 22.400 ha en 2008. Marlborough, dat afgelopen jaar een uitbreiding van de aanplant met 16% noteerde, is en blijft met afstand de belangrijkste regio met een aandeel in de nationale productie van ongeveer 50%. Bij de druivenrassen ligt de nadruk op wit en is sauvignon blanc met 33% onbetwiste nummer 1 voor chardonnay met 20%. Pinot noir is de belangrijkste blauwe druif met een aandeel van 18 % van de aanplant. Samen met sauvignon blanc en pinot gris is pinot noir een van de rassen die de komende jaren nog verder zullen worden aangeplant.
Een interessant gegeven, niet onbelangrijk voor de kwaliteit van de wijnen, is volgens het Wijn Informatie Centrum in Den Haag, dat zich baseert op Nieuw Zeelandse overheidsbronnen, de al maar dalende gemiddelde opbrengst in Nieuw Zeeland. Was die in 1995 nog 12,2 ton per hectare, in 2005 wat die slechts 6,8. Sauvignon blanc was koploper met 8,7 ton per hectare, chardonnay kwam op 7,7 ton, riesling op 5,5, merlot op 6 en pinot noir op slechts 3,6. De druivenprijzen zijn de afgelopen ten jaat echter meer dan verdubbeld: van gemiddeld 496 /ton in 1995 tot 1000 /ton in 2005. Dit gemiddelde vraagt echter wel om enige nuancering per druivenras en per regio:
Nieuw Zeeland voert tegenwoordig meer wijnen uit dan dat het zelf consumeert: 514 tegen 45 miljoen liter in 2005, goed voor een waarde van 246 miljoen. De drie belangrijkste afnemers zijn het Verenigd Koninkrijk, de VS en Australiλ.
Bron: wijninformatiecentrum