Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Nieuwe procedures voor agrément AOC

De Franse Confédération des Appellations d’Origine contrôlées (CNAOC) heeft voorstellen gedaan voor een herziening van de procedures voor het 'agrément'. Het agrément staat voor de toekenning van een appellation aan een wijn. De afgelopen tijd zijn de Franse AOC's in eigen land zwaar onder vuur komen te liggen, omdat ze wel de herkomst van de wijn garanderen, maar volgens critici veel te weinig de kwaliteit ervan. In de ogen van de consument verliezen ze daarom aan geloofwaardigheid. Het doel van de herziening van het agrément is tweeledig: a) betere garantie bieden voor kwaliteit en b) reductie van kosten. De hervorming omhelst vijf punten:

  • Identificatie van de betrokkenen (producenten, handelshuizen, bottelaars etc…)
  • Invoering van een zogeheten 'cahier des charges'. Deze verplichte wijnboekhouding moet producenten ertoe dwingen volgens de regels te werken.
  • Invoering van steekproefgewijze controle van producten die klaar zijn voor verkoop. 4) Invoering van een systeem van in zwaarte oplopende sancties, variërend van een aanbeveling tot het deklasseren van een partij wijn.
  • Verbetering van het niveau van de proeverijen. Proefcommissies worden samengesteld uit producenten, maar ook uit vertegenwoordigers van de wijnhandel en, wie weet, ook consumenten!

De eerste praktijktests in kleinere appellations met dit nieuwe systeem zijn zeer positief uitgevallen. Men hoopt nu dat in 2006 ook een of meer grote regionale appellations het zullen gaan toepassen. In dit verband wordt o.a. de naam Côtes du Rhône genoemd.

Bron: wijninformatiecentrumReacties

Reageer!

gert vanakenEindelijk een initiatief in de goede richting. Er is duidelijk nog meer nodig, maar gelukkiig is het besef er ook. En de Fransen kende, stap voor stap, maar ze komen er.


© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 18 januari 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/nieuwe_procedures_voor_agrement_aoc.htm