Nieuws
Nieuwsbulletin Wijninformatiecentrum, nr. 47
Australië - Aanhoudende droogte en strenge vorstAustralië heeft maanden lang te lijden gehad onder ernstige droogte. Zoals eerder al gevreesd, heeft deze droogte in combinatie met herhaaldelijke strenge vorst in oktober geleid tot grote schade in grote delen van het land. Een en ander zal er naar alle waarschijnlijkheid toe leiden dat de Australische oogst 2007 flink wat lager uit gaat vallen dan normaal. Sommige bronnen spreken zelfs van 25% minder opbrengst. De droogte zou verantwoorelijk zijn voor -15%, de nachtvorst in het zuidoosten van Australië voor nog eens -10%. Dat zou in totaal neerkomen op ongeveer 1,5 miljoen ton druiven in plaats van 2 miljoen. Een reductie met 500 duizend ton zou een productie van 375 miljoen liter wijn minder betekenen. Gelet op het overschot van 900 miljoen liters lijkt dat op het eerste gezicht niet zo erg, maar de kans bestaat wel tal van druiventelers er definitief het slachtoffer van zullen worden. Na een aantal jaren van bodemprijzen als gevolg van overproductie hebben die niet meer de financiële reserves om een nieuwe tegenslag op te kunnen vangen.
Frankrijk - Nieuwe AOC MalepèreFrankrijk lijkt maar niet genoeg te krijgen van nieuwe AOC's. De meest recente in de rij, begin november goedgekeurd door het Comité National Vins van het Institut National des Appellations d'Origine, is Malepère in de Languedoc of Sud de France, zo men wil. De promotie van VDQS tot AOC ging gepaard met een naamswijziging: Malepère heette tot nu toe namelijk Côtes de la Malepère. De nieuwe appellation is van toerpassing op zowel rode als rosé wijnen uit 39 gemeentes in het departement Aude. Ze liggen in een zone ten westen van Carcassonne en ondergaan als gevolg daarvan zowel Atlantische als Mediterrane klimaatsinvloeden. Ook in de aanplant komt dit naar voren. De rode wijnen worden hoofdzakelijk geproduceerd op basis van mrlot, cabernet franc en cot (malbec), de rosés van cabernet franc, cinsault en grenache. Malepère is goed voor een jaarlijks volume van ongeveer 30 duizend hectoliter.
Frankrijk - Uitbreiding AOC Champagne?De AOC Champagne wil uitbreiden. Gelet op de al maar toenemende vraag naar champagne - een van de weinige Franse wijnen die zich weet te onttrekken aan de 'crisis' en jaarlijks groeicijfers van meer dan 10% laat zien - en op het gegeven dat alle toegestane terreinen met wijngaarden beplant zijn, is dit eee begrijpelijke wens. Bij het Institut National des Appellations d' Origine is derhalve een dossier ingediend om een en ander te bepleiten. Het gaat om een beoogde uitbreiding met ongeveer 10% ten opzichte van het huidige areaal, dat wil zeggen van zo'n 3 à 3500 hectare. De Champenois denken hierbij vooral aan het heraanplanten van wijngaarden die ooit dorpen de status van grand of premier cru bezorgden, maar die sindsdien om diverse redenen zijn opgegeven. Volgens de planning zou het INAO ten laatste in 2008 zijn verdict moeten geven, graag in de vorm van goedkeuring. Zodoende zouden dan in 2012 de eerste 'nieuwe' wijnen kunnen worden geoogst.
Klik hier voor het volledige bericht.
Reacties