Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Nooit geziene wijnkelder onder de Belgische hamer

"Fenomenaal, uniek, nooit gezien, de absolute top." Veilingmeester Maurice Meul (59) komt superlatieven te kort om de privéwijnkelder van een man uit Antwerpen te beschrijven. "Geloof me vrij, ik heb meer dan 300 wijnveilingen op de teller staan, maar wat er nu aan komt tart elke verbeelding. Dit is het allermooiste."

Het veilinghuis Sylvie's in Sint-Niklaas is nochtans heel wat gewoon. Al twintig jaar is het gespecialiseerd in het veilen van gereputeerde collecties wijn. "In 1994 heb ik nog een groot deel van de kelder van cinema Rex verkocht", vertelt Meul. "Dat was toen het hoogtepunt in ons bestaan. We haalden zelfs het Guiness Records Book met een magnumfles Pétrus 1961 die voor 261.000 Belgische franken onder de hamer ging. Maar wat ik nu ga veilen is daar gewoonweg peanuts tegen. De voorbije dagen kreeg ik nog een kapitaalkrachtige Zwitser over de vloer die nochtans heel wat gewoon is. De man was met verstomming geslagen toen hij deze collectie zag. Hij moest gaan zitten om bij te komen."

Château Yquem

De wijnkelder bestaat uit meer dan 4.000 flessen, goed voor 800 te veilen loten. De waarde wordt geschat op 650 à 750.000 euro maar nu al staat het vast dat er recordprijzen zullen worden gehaald. "Het meest unieke lot is ongetwijfeld de volledige collectie Yquem (Sauternes) van de jaren 1900 tot 2000", zegt de verkoper, een gepassioneerde wijnliefhebber die liever anoniem wenst te blijven. "Die werd tot op vandaag nog nergens ter wereld verkocht. Het Engelse veilinghuis Sotheby's veilde een aantal jaren geleden een beperkte collectie en die haalde al 95.000 euro."

Meul bevestigt: "Wist je dat Château Yquem zelf geïnteresseerd is, want er zitten exemplaren bij die ontbreken in hun eigen collectie.'' Nog onder de hamer gaan grote flessenmaten van Yquem. Magnums, dubbele magnums, imperials en zelfs jeoroboams. Flessen die nergens ter wereld nog te vinden zijn.

 Lees het volledige artikele op de website van Het Nieuwsblad.Reacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 18 januari 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/nooit-geziene-wijnkelder-onder-de-belgische-hamer.htm