Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Oogstbericht Zuidelijk halfrond 2008

Australië

De Australiërs hebben de oogst 2008 vanwege zijn grilligheid al de bijnaam Vicious Vintage gegeven. Eind 2007 zag het er somber uit en leek zich een minimale oogst aan te dienen als gevolg van slechte weeromstandigheden (vorst en droogte), in de lijn van het buitengewoon magere 2007 met slechts 1,4 miljoen ton druiven. De somberste prognose sprak zelf van maar 1,2 miljoen ton! Begin 2008 werd de raming bijgesteld naar 1,55 tot 1,65 miljoen ton, nadat tal van gebieden de zo lang verwachte neerslag hadden gekregen. Een hittegolf een paar weken voor het begin van de pluk zorgde in bepaalde gebieden echter weer voor een reductie van het volume met 10%. En om de verwarring compleet te maken was het weer gunstig tijdens de laatste weken van de pluk. Vooral de opbrengst van blauwe druiven ligt ruim boven die van 2007 (20 tot 25%), die van witte maar en beetje (5 %)..

Nieuw-Zeeland

Het lijkt maar niet op te kunnen in Nieuw-Zeeland. De wijnbouw groeit er als kool. Naar verwachting zal er dit jaar 10 tot 20% meer geoogst worden dan in 2007, waarmee dan een nieuw record gevestigd gaat worden. Dit heeft zowel te maken met gunstige weeromstandigheden als met het in productie komen van nieuwe wijngaarden. Die toename in opbrengst is bijzonder welkom, want de export loopt als een trein. Het afgelopen jaar steeg die met niet minder dan 30%!

Chili

Chili handhaaft het productieniveau van 8 miljoen hectoliter. De droogte had hier geen effect op de druiven, omdat er geen gebrek was aan irrigatiewater. Wel waren er serieuze problemen met energie van hydro-elektrische centrales. Aangezien buurland Argentinië geen gas meer levert, betekende dit een forse verhoging van de stroomprijs. Eveneens prijsverhogend werken de geslonken voorraden in het land - een gevolg van het exportsucces. Ieder voordeel heeft zijn nadeel?

Argentinië

In Argentinië viel vanaf januari tot aan het begin van de pluk veel regen, maar de gevolgen daarvan lijken niet al te dramatisch te zijn geweest. Naar schatting zal de opbrengst met 3 miljoen ton druiven ongeveer net zo groot uitvallen als in 2007.

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft voor het derde opeenvolgende jaar een ruime oogst, ondanks het late begin van de pluk vanwege koel weer en problemen met meeldauw en botrytis. Het volume zal naar schatting rond 10,6 miljoen hectoliter gaan liggen.

Reacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 05 maart 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/oogstbericht-zuidelijk-halfrond-2008.htm