Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Oogst in Roussillon van buitengewone kwaliteit.

De gunstige klimatologische omstandigheden van dit jaar hebben geleid tot een bijzonder goede oogst in de Zuid-Franse Roussillon. Ondanks dat deze eeuw nog maar net is begonnen, gaat de oogst van 2005 nu al de boeken in als de beste oogst van deze eeuw. Het volume is net als voorgaande jaren niet zo groot, maar de kwaliteit is uitzonderlijk goed.

De winter was koud met voldoende neerslag. Doordat de lente wat fris begon, dreigde de bloei later op gang te komen, maar door het warme weer in mei werd dit snel weer recht getrokken. Juli en begin augustus waren warm, droog en met veel wind: de beste condities voor het rijpingsproces. De regen in september en het mooie weer dat er op volgde, kwam de rijping van de druiven en het volume alleen maar ten goede.

De oogst begon op 24 augustus met de eerste vroegrijpe druivenrassen, zoals de Muscat à petits grains. Alle druiven hebben erg geprofiteerd van de Tramontanewind en de vele zonuren. De wijngaarden hebben niet geleden onder de droogte in de zomermaanden. Daarnaast was er ook sprake van een prima balans tussen het aantal druiven en de bladeren. De druiven konden dan ook in prima conditie geoogst worden.

De perceelsgewijze selectie, die sinds een aantal jaar door steeds meer producenten wordt uitgevoerd, werpt ook zijn vruchten af. Doordat de vinificatie zorgvuldig wordt aangepast aan de druif en de wijngaard, komt het potentieel het best tot zijn recht.

Ondanks de wat kleine druiven en een kleinere oogst dan in 2004, worden de druiven van dit jaar gekenmerkt door een mooie concentratie en een goede zuurgraad. De witte en rosé wijnen zijn erg fruitig, vol, soms ook levendig en met goed ontwikkelde aroma’s.Ook de rode kenmerken zich door zeer aromatische fruittonen, kracht en mooie rijpheid met voldoende tannines. De Muscat à petits grains en de Muscat d’Alexandrie zijn beide geoogst in uitstekende staat. Deze beloven dan ook fantastische wijnen op te leveren die het vooral aan tafel goed doen.

Bron: het slijtersvakblad

Reacties

Reageer!

© 2004-2021 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 27 februari 2021 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/oogstinroussillonvanbuitengewonekwaliteit.htm