Login Gebruikersnaam: Paswoord:

Nieuws

Rieslingaanplant is stijgende

Na de sterke opkomst van de rode druivenrassen van de laatste jaren, blijken nu de witte rassen ook weer op de voorgrond te treden.

Vooral Riesling tekent voor een belangrijk aandeel van de nieuwe aanplant in Duitsland. Maar ook Gauburgunder (Pinot Gris) en Weissburgunder (Pinot Blanc) zijn niet onbelangrijk. Bij de rode druivenrassen staat Spätburgunder (Pinot Noir) in Duitsland met voorsprong op de eerste plaats. Dat tonen de statistieken duidelijk aan. Armin Göring kan zich volledig in deze ontwikkeling vinden: "Riesling is Duitslands nummer 1. Sedert verschillende jaren kan Riesling rekenen op een sterke renaissance, zowel nationaal als internationaal. In Duitsland brengt Riesling unieke en niet te imiteren wijnen voort. De unieke omstandigheden die Duitsland kent, zijn ook een opportuniteit voor andere witte druivenrassen, zoals Weissburgunder, Grauburgunder en Rivaner."

Riesling - Made in Germany
Riesling is de troefkaart van de Duitse wijnbouw en HET druivenras dat Duitsland een sterk internationaal imago geeft. Duitse Riesling gedijt in verschillende bodemtypes, wat een heel scala aan boeiende Rieslingstijlen geeft, zowel in termen van aroma als van smaak. Je kan echt stellen dat Duitsland de thuishaven van Riesling is, want ca. 65% van de wereldwijde Rieslingaanplant is gesitueerd in Duitsland, met de Mosel als grootste Rieslinggebied ter wereld.

Lange rijpingsperiode - Heel wat aroma's
De noordelijkste wijnbouwgrens waar wijnbouw nog mogelijk is, ligt bij de 51ste breedtegraad. Laat dit een echt geluksgetal zijn voor Riesling, want de kleine bessen verkiezen sowieso een koeler klimaat. In de Duitse wijnbouwregio's, waarvan sommige door een continentaal klimaat worden beïnvloed, rijpt Riesling traag. De oogst vind niet zelden plaats einde oktober of november. Door deze lange rijpingsperiode ontwikkelen de druiven een rijk aromaspectrum. Ook door het oogsten in verschillende stadia van rijpheid, van QbA tot Trockenbeerenauslese. Afhankelijk hoe de druiven worden gevinifieerd, krijg je een groot aanbod van stijlen, van beendroog tot heerlijk zoet. Zelfs bij een laag of gemiddeld alcoholgehalte, geeft Riesling wijnen met virtuoze aroma en smaak. Perzik, citrus, exotisch fruit, honing… De lijst lijkt wel eindeloos. Naast dit pure fruit heb je de combinatie met een steeds onderliggende frisse zuurtegraad, soms pittig, soms geprononceerd, maar altijd boordevol nuance en finesse, die zelfs de meest zoete wijnen toegankelijk en levendig houdt. Geen enkel ander druivenras kan deze diversiteit aan stijlen op tafel brengen. Noem het gerust een genot om steeds te ontdekken. Daar komt nog bij dat Rieslingwijnen bijzonder mooi kunnen rijpen, samen met het feit dat Riesling een echte "terroir"vertaler is. Elke Riesling draagt onberispelijk het visitekaartje van de herkomst. Authenticiteit troef. Jonge, lichte Riesling - droog of zelfs fruitig zoet - zijn heerlijke zomerwijnen. Droge tot halfdroge Riesling zijn dan weer excellent bij lichte vis- en vleesgerechten, om de Aziatische keuken niet te vergeten. Spätlese wijnen met een natuurlijke, fruitige zoetheid of een fijne zoete Auslese zijn niet te vergelijken bij een fruitgedomineerd dessert. Rijke, en rijpe Auslese of Beerenauslese zijn een ideaal aperitief of kunnen geserveerd worden als dessert op zich.

De geschiedenis van Riesling
Zoals vaak bij druivenrassen het geval is, blijkt ook de echte oorsprong van Riesling moeilijk te achterhalen. Zo zijn er heel wat "eerste" documenten over de druif te vinden. Sommige historici schrijven de eerste Rieslingaanplant aan de Rijn toe aan Koning Louis de Duitser (843-876). Een van de eerste authentieke documenten is dat van 13 maart 1435, wat een soort kelderfactuur was van de Cisterciënzerabdij Kloster Eberbach (Eberbach/Rheingau). Daarin worden 6 Rieslingstokken vermeld. Reeds in 1392 hadden de monniken de aandacht verlegd van rode naar witte druivenassen, daarbij is aan te nemen dat ook Riesling bij de nieuwe aanplant hoorde.
Ook de naamsoorsprong blijft onduidelijk. Vermoedelijk stamt deze uit de 15de eeuw en kan Riesling zowel van "Rußling" (Russ : donker hout) of van "Rissling" (rissig = Reissen = scheuren) afgeleid zijn. In de huidige schrijfwijze wordt het druivenras voor het eerst in 1552 in een Latijnse tekst van het kruidenboek van Hieronymus Bock vermeld. In de Duitse samenvatting (1577) staat : "Riesling groeit aan de Mosel, Rijn en in het district van Worms."

De triomftocht van Riesling begon in de 17de eeuw
De verspreiding van Riesling in Duitsland begon met de inspanningen om aan kwaliteitsverbetering te doen. In 1672, gaf het St. Clara klooster aan dat rode druivenstokken moesten vervangen worden door goede Rieslingstokken. Goed 294.000 stokken, hoofdzakelijk Riesling, werden aangeplant in de Benedictijnse abdij van Johannisberg in 1720. De keldermeester noteerde als volgt : "In de gehele Rheingau mag geen ander ras als Riesling worden aangeplant." Kardinaal Franz Christoph von Hutten, een prinselijke bisschop van Speyer/Pfalz schreef in 1744 dat "geen Alben (Elbling) zou mogen groeien, maar wel nobele rassen zoals Riesling". In de Elzas, het Jezuïet College in Schletterstadt plantte Rieslingstokken in 1756, en Clemens Wenzeslaus, een prinselijke bisschop van Trier/Mosel, beval op 8 mei 1787 dat "alle inferieure druivenrassen moeten vervangen worden door Riesling." De voorkeur voor Riesling heeft duidelijk het Duits wijnlandschap gevormd en bepaald, culturele accenten gezet en -naast de kloosterlijke wijncultuur, waar vele beroemde wijngaarden ontstonden- een wereldwijde wijnbouwtraditie gevormd die nauw met Riesling is verbonden. Het eerste Rieslinghoogtepunt aan Rijn en Moezel kwam er einde de 19de eeuw. In die tijd werd voor Duitse Riesling de hoogst mogelijke prijzen betaald. In vele Europese koningshuizen werd Riesling gedronken en gewaardeerd. Deze Duitse Rieslingwijnen waren vaak vele malen duurder dan de beroemde Bordeauxwijnen. "Duitse Riesling" geldt vandaag, begin 21ste eeuw, terug als een begrip voor kwaliteit.

Enkele interessante cijfers
  • Aanplant Riesling:
    • Duitsland : 20.627 ha
    • Australië : 4.256 ha
    • Frankrijk : 3.350 ha
    • USA : 1.700 ha
    • Oostenrijk : 1.643 ha
    • Nieuw-Zeeland : 636 ha
    • Canada : 440 ha
    • Zuid-Afrika : 347 ha
    • Chili : 288 ha
  • Mosel-Saar-Ruwer is de grootste Rieslingregio ter wereld
  • De Rheingau kent met 80% het grootste aandeel Riesling ter wereld
  • De Bremmer Calmont is met ca. 60% de steilste Rieslingwijngaard ter wereld.
Bron: Duitswijn.be

Reacties

Reageer!

© 2004-2024 De Wijnspecialist - Afgedrukt op: 07 oktober 2024 - Bezoek ons op www.wijnspecialist.be
Pagina url: /site/wijnnieuws/rieslingaanplant-is-stijgende.htm