Nieuws
Rode wijn tegen tandvleesproblemen
Canadese onderzoekers hebben ontdekt, dat een stof die voorkomt in rode wijn tandvleesproblemen voorkomt en ‘behandelt’. De afgelopen jaren is er veelvuldig onderzoek gedaan naar de heilzame werking en van de consumptie van vers fruit, groenten en dranken als groene thee en rode wijn. De mogelijke gezondheidsvoordelen van deze producten zijn te danken aan de aanwezigheid van ‘polyfenolen’. Recent onderzoek toonde dat rode wijn, en met name druivenpitten, een ontstekings- en kankerremmende invloed uitoefenen en een preventieve werking hebben op hart- en vaatziekten. De polyfenolen in wijn voorkomen de vorming van vrije radicalen die het tandvlees aantasten en voor parodontitis zorgen.
Parodontitis is een ontsteking die niet alleen het tandvlees maar ook het bot rondom de tanden aantast. Hierdoor ontstaat botverlies zodat na verloop van tijd de tanden los gaan zitten. Zo’n 15% van de volwassenen in de leeftijdscategorie van 21-50 jaar en 65% in de leeftijdscategorie dan 50 jaar hebben hiermee te maken. Deze anti-oxidante eigenschappen van de polyfenolen in rode wijn hebben mogelijk niet alleen een gunstige invloed bij het voorkomen en behandelen van ontstekingsproblemen van het tandvlees maar ook bij andere ziekten die verband houden met vrije radicalen.
Bron: slijtersvakblad
Reacties